Konkurrensverket granskar biografmonopolet! Nu 84% ägarkoncentrering – ohållbart för branschen!

Idag informerade Konkurrensverket att de tagit saken i egna händer och påbörjar en granskning av ägarkoncentrationen inom biografbranschen, vilket går att läsa på deras hemsida. Anledningen är dels utifrån nya uppköp av fristående biografer, dels har frågan legat på verkets bord vid flera tidigare tillfällen (Läs t ex mer ”Biografköpet hämmar konkurrensen”)

De senaste åren har ägarkoncentrationen stigit och numera styr Filmstaden och Svenska Bio oroväckande 84% av branschen. Än ”värre” är det i storstäderna där maktkoncentrationen överstiger 95%. Som ni vet äger också Filmstaden 50% av Svenska Bio (Wikipedia Svenska Bio). Noterbart är att det också ibland står ”Filmstaden äger 49 procent av Svenska Bio” som här på Wikipedia Filmstaden… något jag bloggade om 2017: ”Äger SF Bio 49 % eller 50 % av Svenska Bio? Hur kan fel fakta bli en sanning för så många?”.

Senast i raden av större förvärv av tidigare fristående biografer annonserades så sent som igår då Röda Kvarn i Ängelholm tas över av Svenska Bio. I september 2022 köptes Filmpalatset i Bromölla också av Svenska Bio och strax före jul öppnade Svenska Bio 7 salonger i Trollhättan och samma vecka lade Folkets Hus ner sin Biograf Forum. 2018 köpte Svenska Bio Bio Capitol i Varberg och 2017 köpte Svenska Bio även Grand i Trelleborg.

Jag vill här förtydliga att ingen skugga ska falla varken på säljarna eller köparen. Det är fullt förståeliga affärsmässiga beslut, och Svenska Bio som ägare borgar för en fortsatt hög kvalitetsmässig biografupplevelse för publiken!


Men vi kan kika på vad Thomas Bodström, dåvarande ordförande i riksdagens justitieutskott, motionerade om redan 2008:

”Det är enkelt att konstatera att utvecklingen inte är sund. De stora förlorarna är så
klart biopubliken, men också filmmakarna.”

Svensk Filmindustri, SF, är idag helt dominerande på den svenska biografmarknaden. Före sommaren var SF:s marknadsandel 64 procent. Nyligen blev det dessutom klart att företaget Svenska Bio köpt det som återstår av biografkedjan Astoria. Affären innebär att konkurrensen på marknaden blivit ännu sämre, då SF idag äger 49 procent av Svenska Bio. Det innebär nu att SF har en marknadsandel på hela 80 procent i hela landet.

Det är enkelt att konstatera att utvecklingen inte är sund. De stora förlorarna är så klart biopubliken, men också filmmakarna. Sannolikt kan gällande situation driva upp biljettpriser och missgynna svensk film. Det föreligger också en stor risk att filmutbudet begränsas då smalare filmers utrymme kan komma att krympa betydligt.

Regeringen bör ge Konkurrensverket tydliga riktlinjer för hur denna utveckling ska förhindras. Den svenska biografmarknaden behöver fler aktörer, inte färre.
Thomas Bodström 2008

Detta var alltså 15 år sedan och sedan dess visar mina uträkningar att konkurrensen ytterligare försämrats, samt att det finns ytterligare orosmoln om jag spanar in i kristallkulan.

Offentlig statistik på antal biobesök finns inte att hitta efter 1 januari 2017 (Alltså kom igen nu Myndigheten för Kulturanalys – det har gått 2 hela år utan att ni levererat något trots tillförda medel från Filminstitutet och ny lag…!), men med enklare uträkningar landar jag ändå i att Filmstaden tillsammans med sin 50%-iga ägarandel i Svenska Bio ger dem numera 84% av svenska biobesöken under ett år. Om vi räknar omsättningsmässigt så lär siffran överstiga 90% då dessa kedjor har högre priser på biljetter och i kiosken.

På Filmstadens hemsida går det att läsa att Svenska Bio 2019 hade cirka 3 miljoner besök, vilket ger 18,9% av 2019 års totala biobesök (15,9 miljoner).

Sedan 2019 har som ovan beskrivits flera uppköp och nyöppningar (med resultat av fristående biografs nedläggning) skett och därmed innebär det att Svenska Bios marknadsandel av sålda biljetter nu lär ligga över 20%:
Bromölla 45 000 biljetter *
Ängelholm 67 000 biljetter *
Trollhättan 81 000 biljetter **
193 000 besök = 1,2% av 2019 års siffror (dvs mest korrekta då pandemin sedan slog till).
*= Offentlig besöksstatistik per kommun 2016 för Bromölla och Ängelholm
**= Offentlig besöksstatistik per kommun 2016 för Trollhättan, här lär Biostadens intåg även öka antalet besök rejält med fler salonger

Hur påverkar det kvalitet, utbud och möjlighet för nya aktörer att etablera sig?

Det finns många som genom åren uttalat sig negativt kring denna ägarkoncentration, inte minst distributörer av kvalitetsfilm som får allt svårare att få ut filmer i den bombmatta av mainstreamfilmer som oftast ockuperar större salonger, läs mer t ex här ”Upprop från Mathias Norborg och TriArt Film om risk för ett smalare filmutbud i biomonopolets Sverige!” från 2019.

Sidan 42, klicka på bilden för att komma till uppsatsen!

En hel del intressanta slutsatser går att läsa i Kandidatuppsatsen ”Svenska biografmarknaden – förutsättningar för nya aktörer att etablera sig” från Lunds Universitet 2012. Från syftet: ”Ett monopol är ofta till nackdel för utbudet och prisutvecklingen på en marknad. Inträde av nya aktörer skulle med största sannolikhet innebära större filmutbud och lägre biljettpriser för konsumenterna.”

Vad kan vi vänta oss i framtiden?

Så vad kan vänta i kristallkulan kring kommande uppköp? Av de som idag räknas som fristående biografer så finns Björn Biografer (t ex Sandviken), Eurostar (t ex Nässjö) och Cinemascenen (t ex Ystad) som större kedjor. Samtliga av dessa kan jag tänka mig blir till salu kommande tioårsperiod och därmed finns en stor risk att uppköp fortsätter som nu till Svenska Bio, och därmed ökad koncentration i branschen. Det är något bransch och Kulturdepartement bör diskutera.

Det är därför såklart glädjande att en solig dag som denna i början av april att Konkurrensverket nu kliver fram och sätter ner foten! Eller ja – de kanske gör det…

TILLÄGG 2 april.
Det är en sak som inte stämmer i blogginlägget ovan – Konkurrensverket har inte öppnat någon granskning…Resten var inte ett skämt.
Läs gärna också följande blogginlägg på samma tema…;)
2022: Bubbel + Bärs = Framtidens biografupplevelse. Ny tjänst ger biografer enklare serveringstillstånd!
2021: StDH, Stockholms Dramatiska Högskola startar utbildning för biografföreståndare – yrkets status rakethöjs! Amanda Lind mycket nöjd.
2020: ”Regeringen tar steget och förstatligar biografer i Coronakrisen!
2019: ”50/50 har nu nått biografernas maskinrum – nya krav för att erhålla fortsatta stöd från Filminstitutet!
2018: ”Skolbio blir obligatoriskt! Fridolin och Bah Kuhnke utlovar 1,5 miljoner nya besök till lokala biografer!
2017: ”AMC/SF Bio drar Kulturdepartementet och Umeå kommun inför domstol!
2016: ”Kulturdepartementet backar i momsfrågan – ny moms blir 12%
2015 ”Folkets Hus och Parker lägger bud på SF Bio
2014 ”SF Bio byter äntligen till ett förtydligande namn – SFI Bio
2013 ”Regeringen säljer ut SFI till Kinesiska Kulturministeriet

1 kommentar

Under Allmänt biografer

Ett svar till “Konkurrensverket granskar biografmonopolet! Nu 84% ägarkoncentrering – ohållbart för branschen!

  1. Ping: Är det Helena Bergströms fel att besökssiffror på biograf är hemliga? Ja och Nej. STILL CRAZY? Ja! | Jens Lanestrand

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.