Är det Helena Bergströms fel att besökssiffror på biograf är hemliga? Ja och Nej. STILL CRAZY? Ja!

Jag vill redan nu i ingressen varna känsliga läsare som är rädda för transparens och en likabehandlande bransch samt dig som är ett stort fan av Helena Bergström – båda grupper bör sluta läsa nu!

Det är ju ingen hemlighet att svensk biostatistik är hemlig… Men varför är den det och sen när? På senaste Film Summit frågade jag en av svensk films toppdistributörer den frågan och svaret knockade mig helt!


Minns du när du i biosalongen tog del av Helena Bergströms internationella debut i ”Still Crazy” 1998? Svaret är nog nej… Anledningen är att filmen totalfloppade på den svenska marknaden och sågs endast av 7 870 personer*.

Källa, Svensk Filmdatabas, www.sfi.se

På den tiden var besökssiffrorna öppna och då Still Crazy och Helena Bergströms internationella debut lanserades jättejättestort i Sverige så blev det skriverier i media kring floppen. Detta fick i sin tur dåvarande VD på Columbia Pictures att gå i taket och kräva att branschen skulle sluta dela besökssiffrorna. Ett klassiskt begrepp av offerkofta – ”publiken kommer inte för att dumma media skriver dåligt om den (eller liknande)”. Detta har hängt med sedan dess och vi räknar nu in 26 år av besökssiffror dolda bakom branschens stora skrivbord…

Men nu är det andra bullar på gång – äntligen! Branschen börjar nu förstå det ohållbara med ”Still crazy after all these years” och att det inte längre går att gömma sig bakom:
* Alla andra branscher delar ju försäljningsstatistik så varför ska vi göra det?
* Men jag och mina bransch/styrelsekompisar har ju full insyn i antalet biobesök på alla filmer och alla biografer – det räcker väl?

Det andra argumentet innebär att du som är verksam i biobranschen behöver din ”insider” – alltså en källa från insidan som liksom styrelsen och distributörer har full tillgång till branschens statistikverktyg.

Jag har den senaste månaden träffat både biografföreståndare och filmfinansiärer som just sagt detta – ”Jag har min egen källa”. Dessa branschkollegor har liksom både delat ett leende av känslan av att de vet mer än andra och samtidigt har leendet något skämmigt över sig – en skam över en bransch som gör skillnad på vem du känner och vem du inte känner…

Men snart är det slut på skärmdumpar från din insider då branschen bjuder nu in till en helt ny utbildning i samarbete med Karolinska Institutet, med start i höst – kul!

Källa: https://utbildning.ki.se/course-syllabus/5BD000

Jag avslutar med en riktigt go Norgehistoria: Har ni hört att biobranschen i Norge inte bara delar med sig av helgens besök i siffror (läs mer i tidigare blogginlägg här) utan att du också efter varje avslutad månad kan gå in och se antal besök och inspelade belopp per biograf?

Haha – den är för rolig den alltså!

PS: Vill du se antal besök och inspelade belopp per biograf i Norge förra månaden kan du klicka dig vidare här och ladda ner en excel; https://kino.no/article1294243/ My mind is blown…

PS2: Förlåt Helena Bergström.

TILLÄGG 2 april.
Det är en sak som inte stämmer i blogginlägget ovan – samarbetet med Karolinska Institutet… Resten var inte ett skämt. Eller?
Läs gärna också följande blogginlägg på samma tema…;)
2023: Konkurrensverket granskar biografmonopolet! Nu 84% ägarkoncentrering – ohållbart för branschen!
2022: Bubbel + Bärs = Framtidens biografupplevelse. Ny tjänst ger biografer enklare serveringstillstånd!
2021: StDH, Stockholms Dramatiska Högskola startar utbildning för biografföreståndare – yrkets status rakethöjs! Amanda Lind mycket nöjd.
2020: ”Regeringen tar steget och förstatligar biografer i Coronakrisen!
2019: ”50/50 har nu nått biografernas maskinrum – nya krav för att erhålla fortsatta stöd från Filminstitutet!
2018: ”Skolbio blir obligatoriskt! Fridolin och Bah Kuhnke utlovar 1,5 miljoner nya besök till lokala biografer!
2017: ”AMC/SF Bio drar Kulturdepartementet och Umeå kommun inför domstol!
2016: ”Kulturdepartementet backar i momsfrågan – ny moms blir 12%
2015 ”Folkets Hus och Parker lägger bud på SF Bio
2014 ”SF Bio byter äntligen till ett förtydligande namn – SFI Bio
2013 ”Regeringen säljer ut SFI till Kinesiska Kulturministeriet

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, CRM och data, Funderingar, Internationellt, Svenska Filminstitutet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.