Ännu en ny kvartersbiograf i Stockholm – succé när politiker agerar för alternativa biografer!

Utbudet av kvalitetsfilmsbiografer i Stockholm har mångdubblats de senaste åren och senaste glädjande tillskottet är Fågel Blå på Östermalm som öppnade häromhelgen.

För några år sedan var det oerhört få kompletterande biografer till mainstreamutbudet i Sveriges huvudstad, särskilt om en jämför med övriga Europa. Sedan dess har det tillkommit en rad med nischade och läckra kvartersbiografer som Bio Kaskad i Blackeberg, Bio Aspen i Aspudden, Bio & Bistro Capitol i Vasastan och nu Fågel Blå.

Förutom att samtliga biografer drivs av cineaster och kompetenta individer/föreningar ser jag en tydlig koppling till att Stockholm Stad för 7 år sedan såg behovet av alternativa biografer till Filmstaden och valde (!) att göra något åt det. Vid den tiden såg det verkligen illa ut med utbudet och Stockholm Stad tog ett viktigt beslut om att faktiskt stödja den alternativa biomarknaden med ekonomiska stöd. Efter det beslutet – succé skulle jag vilja kalla stadens satsning och något som invånarna, och branschen, dagligen under lång tid framöver kommer ha goda upplevelser av. Även Region Stockholm har varit en viktig motor genom sin filmkonsulent.

Fågel Blå drivs av filmaren Axel Öhman som vi hade glädjen att lyssna på under Biografcentralens kvalitetsfilmskonferens i höstas på Bio Aspen. Axel har även i flera intervjuer lyft fram filmens unika konstform som drivkraften – Fågel Blå känns som den står stadigt i kvalitet och filmens unika uttryck och visst är det något vår bransch behöver mer än någonsin.

Några artiklar:
https://triart.se/pov/artikel/nya-fagel-bla-vill-satta-filmen-i-fokus-igen
https://www.mitti.se/nyheter/han-slar-upp-portarna-till-anrik-biograf-6.27.39068.c3b03d0641
https://www.mitti.se/nyheter/nu-oppnar-biograf-fagel-bla–efter-20-ar-6.3.171122.cab4278b54
https://www.dn.se/kultur/fixad-fagel-bla-flyger-igen-jag-vill-gora-filmen-attraktiv-igen/

När vissa kommuner väljer att ifrågasätta det kulturella uttrycket som biografen och filmen är och hänvisa till marknadskrafter valde Stockholm Stad att se till biografkulturen i dess äkta uttryck, för en mångfald och hur den bidrar till stadens invånare – en role model!

Lycka till Axel och Fågel Blå! Och Tack!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Funderingar, Internationellt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.