Nu får vi åter officiell statistik på biografbesöken i Sverige, med stöd i ny lag.

Myndigheten för Kulturanalys har sedan 18 februari laglig rätt att kräva in biografstatistik.

När Filmavtalet övergick till dagens helstatliga filmpolitik 1 januari 2017 var det med buller, bång och högljudda klagomål från stora delar av biografbranschen, inte minst på grund av den höjda momsen från 6% till 25%.

Under åren har det varit en mängd konflikter och efterspel. Bland annat har Sveriges Biografägareförbund vägrat att lämna ut statistik på antalet besök på biograferna, dels med hänvisning till privata affärshemligheter, dels för att konkret protestera mot uppsägningen av Filmavtalet. Mer om den konflikten går att läsa t ex på SVT från november 2017 ”Storbråk i filmbranschen: Varannan biograf riskerar nedläggning”. Läsvärt för bakgrunden av denna långdragna infekterade konflikt är också en krönika av Lars Gillegård i Våra Gårdars Nyhetsbrev november 2017 ”Vem företräder landets biografägare”.

Två år senare kunde vi läsa att Myndigheten för Kulturanalys skulle ges lagstadgad rätt att kräva in statistik på biografstatistik, vilket då tidigare berört andra områden inom kultursektorn. Filminstitutet blev av med stöd, läs här i SvD ”Filminstitutet kritiskt till minskat stöd”.

Det är alltså fyra år sedan statistiken hemlighölls men sedan några veckor är nu lagen ändrad och därmed kan Myndigheten för Kulturanalys börja sitt arbete med att samla in statistiken. Läs mer på www.kulturanalys.se/temaomraden/film.

Har vi då inte sett någon statistik alls sedan 2017? Jodå, men inte lika heltäckande som tidigare. Filminstitutet har kunnat få in statistik på de filmer som de gett produktions- eller lanseringsstöd till samt även bakvägen via biografägare som sökt olika stöd. Mer manuellt arbete men ändå hygglig statistik inte minst för de svenska filmerna då merparten erhåller någon form av stöd.

Min förhoppning nu när det gäller ett nytag på insamling av statistik är att Myndigheten för Kulturanalys anammar den insamlingsstrategi som Europa Cinemas har använt under många år, dvs där allt som visas på vita duken statistikförs.
Biografen har sedan digitaliseringen i början 2010-talet alltmer gått från att vara en plats enkom för aktuell repertoarfilm till en mer mångfacetterad arena där inte minst liveinnehåll spelar en allt viktigare roll för både publik och för intäkterna för en biografägare. Även skolbio, filmstudio, festivaler och andra slutna visningar bör ha sin självklara plats i en fulltäckande statistik, och därmed ge en mer heltäckande berättelse om den viktiga roll biografen nu har i vårt samhälle.

Med det sagt så var den statistik som Filminstitutet samlade in och presenterade fram till 2016 i min mening bristfällig. Som statistik för repertoarfilmer på bio – absolut. Men som statistik för att visa upp hela biografens verksamhet – inte bra. Skolbio, live och festivaler fanns inte med.

Som exempel kan vi kika på vad Europa Cinemas samlade in gällande verksamheten på Röda Kvarn i Borås 2019:
Totalt 21 155 besök som tog del av innehåll på vita duken
Det som Filminstitutet i vad som tidigare var den officiella statistiken hade samlat in, dvs endast öppna visningar:
12 315 besök
Visningar som live och skolbio räknades/samlades inte in men publikantalet uppgick till:
Hela 8 840 besök
Tidigare officiell statistik har alltså missat drygt 40% av verksamheten på Röda Kvarn Borås, även om skolbio vissa år har hämtats in separat av Filminstitutet.

En annan intressant fråga är hur Myndigheten för kulturanalys ska hantera statistiken inom filmområdet som berör streaming. Här har ju Sveriges Biografägareförbund helt klart haft en poäng kring att streamingjättarna, som också tar del av innehåll som fått offentlig finansiering, också bör inkluderas i statistik.

Det blir helt klart spännande att se hur statistiken ser ut framöver och vad denna lag innebär!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Europa Cinemas, Funderingar, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.