StDH, Stockholms Dramatiska Högskola startar utbildning för biografföreståndare – yrkets status rakethöjs! Amanda Lind mycket nöjd.

Sverige kommer äntligen att erbjuda det som La Fémis (Ecole Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son) i Frankrike gjort sedan 2003: en kandidatutbildning för verksamma inom biografbranschen.

La Fémis erbjuder kontinuerligt en 2-årig ”Distribution/Cinema Management Course”, www.femis.fr/distribution-cinema-management samt två fortsättningsutbildningar ”Overview of Theatrical Film Exhibition Director training” www.femis.fr/film-exhibition-director-training samt ”Overview of Theatrical Film Exhibition Management training” www.femis.fr/overview-of-film-exhibition.

La Fémis är den statliga filmskolan som lyder under franska kulturdepartementet och dess motsvarighet här i Sverige är då StDH. Som ju många vet var det ju Harry Schein, grundaren av Svenska Filminstitutet som tog initiativet till att en filmutbildning startade i Sverige 1963 som då hette Svenska Filminstitutets Filmskola och låg hos Europa Film i Sundbyberg. 1970 startade sedan det som kom att heta Dramatiska Institutet (DI), numera StDH/Stockholms Konstnärliga Högskola.

I Frankrike går elever på Biografföreståndarprogrammet första terminen tillsammans med övriga yrkesgrupper som filmregissör, manusförfattare etc på filmskolan. Tänk vilket utbyte och respekt dessa konstnärliga yrkena får för biografen och dess yrkesverksamma!

Kulturminister Amanda Lind, vars departement gett StDH uppdraget, meddelar via sin pressekreterare: ”Jag har länge haft span på Frankrike och avundats deras dubbla antalet besök på bio jämfört med här i Sverige. En anledning är helt klart att yrket och sektorn behöver högre status, vilket nu automatiskt sker i och med att vi jämställer en biografföreståndare med en regissör eller manusförfattare!

Jag ger verkligen kulturministern rätt och hurrar för inititativet. Frankrike har 213 miljoner biobesök (2019) vilket ger 3,1 biobesök per capita, att jämföra med Sveriges 16 miljoner och 1,6 biobesök per capita. Det är verkligen häftigt hur ett initiativ som detta över en natt ger rejält fler biobesök, vilket kommer stråla ut ökade intäkter till hela branschen, inklusive produktionsbolag och statskassan.
Inte en dag för tidigt!

För dig som är sugen på att söka utbildningen och för StDH bjuder jag på 2022 års kursplan för en av La Fémis utbildningar, snart på svenska på en konstnärlig skola nära dig… som bor i Stockholm!

*PS lite senare idag 1 april…har nu också lärt mig att StDH bytt namn och heter Stockholms konstnärliga högskola. Jag ber ödmjukast om ursäkt till dig som känt dig upprörd över denna felskrivning!

Läs gärna också följande blogginlägg på samma tema…;)
2020: ”Regeringen tar steget och förstatligar biografer i Coronakrisen!
2019: ”50/50 har nu nått biografernas maskinrum – nya krav för att erhålla fortsatta stöd från Filminstitutet!
2018: ”Skolbio blir obligatoriskt! Fridolin och Bah Kuhnke utlovar 1,5 miljoner nya besök till lokala biografer!
2017: ”AMC/SF Bio drar Kulturdepartementet och Umeå kommun inför domstol!
2016: ”Kulturdepartementet backar i momsfrågan – ny moms blir 12%
2015 ”Folkets Hus och Parker lägger bud på SF Bio
2014 ”SF Bio byter äntligen till ett förtydligande namn – SFI Bio
2013 ”Regeringen säljer ut SFI till Kinesiska Kulturministeriet

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Funderingar, Internationellt, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet, utbildningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.