Regeringen tar steget och förstatligar biografer i Coronakrisen!

I Coronakrisens kölvatten där staten hjälper företag genom att staten går in som ägare kommer nu efterlängtat besked från finansdepartementet om nya statliga biografer. 

Regeringen vill liksom Norge kamma in miljarder till statskassan varje år genom ett ökat antal offentligt ägda biografer. Svenska staten satsar dock inte på det svarta guldet som grannarna i väster utan på att dra in storkovan på det mer pk-vänliga ”vita guldet”. 

Förutom förstatligande av de kommunala biograferna runt om i Sverige som idag inte ens säljer popcorn avslöjas även ett antal ytterligare biografer komma in från kylan. Dessa är enligt finansdepartementet av ”särskild jättestor vikt”, inte minst geografiskt. Ett exempel är biografen i Vårgårda, känd för en utomordentliga tillgänglighet, och som med sin geografiskt strategiska placering utmed E20 kommer att öppnas upp hela 26 timmar per dygn för genomresande. Också en handfull BB-biografer i Dalarna ingår då tidigare ägaren i en film krävt statens agerande. Magdalena Andersson säger i ett uttalande ”Regeringen har fått kritik i flera år och vi kan nu med stolthet säkra flera BB i Dalarna”. 

Biografcentralen som brukar vara trendsnabba har redan fullt på första omgången av sin nya BFU-FSTH, Biografföreståndarutbildning för statstjänstehen. Utbildningen består av 4 moduler; ”Biograf är visst kultur”, ”Så maximerar du intäkterna genom fulpopcorn”, Så gnäller du i FB-forum” samt ”Marknadsföring i tryckta medier är framtiden”.

Folkets Hus och Parkers Liveavdelning lanserar med ett statligt stöd om 3 miljoner nu också ett fett nytt koncept: NMFTG-2 – Nu Mycket Folk Till Godot där Dramatens pjäs alltså ska ha spelats in live och sedan ska spelas upp igen – på biografen! Det lär bli något helt amazing!

Den omdebatterade biomomsen sänks samtidigt till 6% på dessa statliga biografer. I en kommentar från Magdalena Andersson: ”Det verkar ju helt galet att statens kunder ska betala mer i moms för en biobiljett på en statlig bio än på en teaterbiljett på Dramaten!
Även Biografägareförbundet, SBF, har fått erbjudande om sänkt moms till 6% men meddelar via sin ordförande i ett sms att ”Vi har fortfarande inte accepterat höjningen som meddelades via DN Debatt 2015 och vi kommer då f-n inte acceptera en sänkning som meddelas via Lanestrands blogg. Vi har massor med kinesiskt nytt kapital och vi vägrar!” 

4 kommentarer

Under Allmänt biografer

4 svar till “Regeringen tar steget och förstatligar biografer i Coronakrisen!

 1. Kristina Solberg

  April April
  Bra att någon har humorn kvar!
  Kristina

  Med vänlig hälsning

  Kristina Solberg
  Handläggare
  Avdelningen för strategisk samordning
  Kulturförvaltningen

  Direkt 08-123 378 35
  E-post kristina.solberg@sll.se

 2. Humor är människans bästa vän. Heja Jens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.