AMC/SF Bio drar Kulturdepartementet och Umeå kommun inför domstol!

Det starka missnöjet mot höjd biomoms tar sig nya uttryck när amerikanska AMC nu går in som ägare av SF Bio. I klassisk amerikansk juridisk tradition väljer man nu att stämma Kulturdepartementet. Pressansvarig på SF Bio berättar i Dagens Industri´s lördagsintervju: ”När köpet från AMC blev klart i januari skickade de genast över 13 advokater som jobbat 24/7 för att hitta lämplig lag att stämma skiten ur departementet och på så sätt spara 6 % i förlorade intäkter på den höjda momsen”.

AMC-advokaterna fann till slut en lag som stödjer ”utsatta företag” enligt Europadirektiv 2004:01 som tidigare endast använts omvänt i ett fall – för att stämma skiten ur svenska vinmonopolet Systembolaget.

Det amerikanska uppköpet har även påverkat SF Bio negativt, berättar pressansvarig öppenhjärtligt i lördagsintervjun: ”Våra kaffemaskiner på huvudkontoret är numera inkopplade på kallvattnet för att eliminera risken att någon av advokaterna bränner sig. Det har inneburit interna konflikter och att arbetsmoralen sjunkit – vi vet faktiskt inte ut eller in, men får acceptera läget”.

Advokaterna på AMC kommer sedan stämma skiten ur de svenska kommuner som ger stöd till kvalitetsfilmsbiografer. Den juridiska motiveringen saknas men enligt pressansvarig: ”Kvalitetsfilmsbiografer är dumma, kommunerna är dumma. Vi tolererar inte att kommuner och en så kallad ”ideell kulturförening” i samarbete visar film MOT oss”.

I Dagens Industri tar pressansvarig upp exemplet Umeå där SF Bio endast har 94,8 %* av marknaden: ”Vi vill i Umeå såklart upp i samma nivåer som i Stockholm där vi har närmare 99 % av marknaden”.

SF Bio kommer förutom Umeå även dra Västerås, Norrköping, Göteborg och Stockholms kommuner till domstol i första omgången. Pressansvarig igen: ”Vi kommer metodiskt beta av kommun för kommun – det är helt ohållbart att kommuner stödjer ett bredare filmutbud som hotar VÅR existens!”

* 2015 års statistik från Filminstitutet visar att det totala antalet biobesök i Umeå uppgick till 320 636 besök varav Folkets Bio hade 16 723 besök.

Läs gärna också följande blogginlägg på samma tema…;)
2016: ”Kulturdepartementet backar i momsfrågan – ny moms blir 12%
2015 ”Folkets Hus och Parker lägger bud på SF Bio
2014 ”SF Bio byter äntligen till ett förtydligande namn – SFI Bio
2013 ”Regeringen säljer ut SFI till Kinesiska Kulturministeriet

3 kommentarer

Filed under Allmänt biografer, Funderingar

3 responses to “AMC/SF Bio drar Kulturdepartementet och Umeå kommun inför domstol!

  1. Ulf

    Jag hann nog läsa närmare halva texten innan jag insåg vilken dag det är. Verkligheten är inte långt ifrån dikten i detta fall.

  2. Pingback: Skolbio blir obligatoriskt! Fridolin och Bah Kuhnke utlovar 1,5 miljoner nya besök till lokala biografer! | Jens Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.