Bubbel + Bärs = Framtidens biografupplevelse. Ny tjänst ger biografer enklare serveringstillstånd! 

Roxy Kristianstad

Framtidens biografer kommer i allt högre grad att förutom bästa filmupplevelsen också erbjuda den bästa helhetsupplevelsen med bio, mat och dryck. Denna tidigare främst internationella trend (se t ex min film här från Riviera i Helsingfors – första bubbel- och bärsbion i Finland 2017) är detta nu supertrendande även här i Sverige. Med manegenkrattaren Spegeln Bio, Bar och Bistro i Malmö har vi sett Capitol Bio i Stockholm, Folkets Hus i Älmhult, Bio och Bistro i Kristinehamn och Roxy Kristianstad med flera bygga om/nytt för att bredda utbudet för den entusiastiska publiken.
Men vad är det egentligen med orter som har med Kristus och utskänkning att göra (Kristinehamn/ Kristianstad)…

En utmaning har dock varit att ordna med serveringstillstånd för de alkoholhaltiga dryckerna. Vi kan kalla det alkoh(å)let, ett mörkt och djupt sådant med utmanande regler och föreskrifter, helt enkelt en snårskog för den ovane biografföreståndaren. 

Vi som jobbar för biografens framtida överlevnad vet att Bubbel och Bärs behövs. I branschen har vi sedan 2020 haft ett ”BB-utskott” med målet att förlösa nya koncept. Efter att Biopasset blev verklighet har fokus varit på att tillsammans med adekvata myndigheter hitta en legal och fungerande form där biografer som vill erbjuda bubbel och bärs lättare ska komma i mål, något vi skämtsamt internt benämnt som det så kallade ”alkomålet”. 

Idag kan jag med stolthet som andre viktigdirektör i BB-utskottet, meddela följande:

FKB*, Filmägarnas Kontrollbyrå, kommer att bemyndigas i en döpande ceremoni i Slottskyrkan av kulturminister Jeanette Gustafsdotter idag klockan 15.00 (se där – Kristus är med IGEN!).
FKB blir då utförare av utskänkningstillstånd och kan då genom sitt register och sin kontrollfunktion ge biografer fulla (!) tillstånd att servera bubbel och bärs. Bubblet och bärset kommer liksom biobiljetterna att redovisas via Bioguiden och biografens kassasystem. Genom detta kommer staten ha full kontroll samt vara möjliga att ta ut fett rejält med moms. 

När du som publik köper ett glas bubbel på en teater eller på operan gäller 25% moms. Biografen är ju något helt annat så där kommer momssatsen vara 104%, dvs samma förhållande som biljetterna (teater- och operabiljett 6% moms vs biografbiljett 25% moms).

Glädjande dock för denna ”knappt kännbart” ökade moms är att det som staten nu får in som nya pengar kommer att gå till extra anslag för ”synnerligen svensk slätstruken film” (som getts extra fokus i Filminstitutets femårsplan 2022-2026) och då främst för att möjliggöra att dialogen i filmen hörs – något som många efterfrågat länge.

För att läsa allt kring denna nya tjänst från Filmägarnas Kontrollbyrå – gå in med på deras nyligen uppdaterade och fullmatade hemsidan här!

Skål för en bubblande framtid i vår bransch!

*FKB ska inte (längre) förväxlas med KGB. Dessa två organisationer gick helt separata vägar redan 2004 då inte längre kontrollanter skickades ut från FKB till svenska biografer för att kontrollera att antal biljetter stämde med antal besökare i salongen. KGB bistod fram till dess FKB med KGB-kontrollanter och FKB anlitade KGB med KGBrelaterad utbildning som FKB-kontrollanter hade stor nytta av. För biografägare var det stora skräcken att få dessa anonyma agenter/kontrollanter och rädslan för att förgiftas eller få ett av- ben- armbrott i sin verksamhet var stor om något fel uppdagats vid kontroller.

Läs gärna också följande blogginlägg på samma tema…;)
2021: StDH, Stockholms Dramatiska Högskola startar utbildning för biografföreståndare – yrkets status rakethöjs! Amanda Lind mycket nöjd.
2020: ”Regeringen tar steget och förstatligar biografer i Coronakrisen!
2019: ”50/50 har nu nått biografernas maskinrum – nya krav för att erhålla fortsatta stöd från Filminstitutet!
2018: ”Skolbio blir obligatoriskt! Fridolin och Bah Kuhnke utlovar 1,5 miljoner nya besök till lokala biografer!
2017: ”AMC/SF Bio drar Kulturdepartementet och Umeå kommun inför domstol!
2016: ”Kulturdepartementet backar i momsfrågan – ny moms blir 12%
2015 ”Folkets Hus och Parker lägger bud på SF Bio
2014 ”SF Bio byter äntligen till ett förtydligande namn – SFI Bio
2013 ”Regeringen säljer ut SFI till Kinesiska Kulturministeriet

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Funderingar, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.