Svenska Biografmässan – därför är den en viktig för vår bransch!

Med start imorgon fredag arrangeras Svenska Biografmässan under två dagar med fokus på teknik och upplevelse. Det är den allra första biografmässan för vår bransch, iallafall i modern tid.

Se utställare och läs mer om mässan på www.biografmassan.se!

Jag har i många år sneglat på våra kollegor i Norge där Film & Kino årligen bjuder in till kinokonferans. Här i Sverige har det dock saknats en samlande mötesplats med strålkastare på aktuell och framtidens biografteknik och med plats för möte mellan biografer och leverantörer. Någon enstaka leverantör har gått att möta på filmdagar eller liknande, men långt ifrån ett helhetsgrepp.

Som så många andra idéer genom åren har dessa sprungit från samtal och möten med biografansvariga. Under vinterns Biografföreståndarutbildning lyfte fler än tidigare att de behövde uppgradera och byta ut ljud, projektor, filmduk, stolar eller server. Och efter pandemin är det för vår bransch oerhört viktigt att publiken får känna bästa komfort och uppleva bästa ljud och bild – det är avgörande tillsammans med bra filmer för biografen i framtiden.

Och med Biografmässan så tar vi sikte på framtiden – för biografen kommer tillbaka (från restriktioner och pandemi), även denna gång, oavsett vad dystergökarna säger.

Det som också är tydligt för svenska förhållanden är att det finns plats för ytterligare leverantörer. De som finns har glädjande nog ofta (för) mycket att installera och för en biograf kan det vara svårt att få in offerter från flera eller ens få kontakt. Just att ta in offerter är avgörande för biografer då detta dels krävs för att erhålla upprustningsstöd från Filminstitutet, samt att såklart en större investering i en projektor eller av stolar bör konkurrensutsättas för att ge bästa pris och bästa kvalitet. Idag vittnas det från biograferna om motsatsen och det är tydligt att när en svensk leverantör nyligen la ner sin verksamhet så uppstod ett ökat behov.

Se utställare och läs mer om mässan på www.biografmassan.se!

Biografbranschen står ständigt också inför ny utvecklad teknik och utveckling av produkter. Här har det varit svårt för merparten av svenska biografer att följa med, om en inte har åkt till nyligen avslutade CinemaCon i Las Vegas eller sommarens CineEurope i Barcelona, vilket är få förunnat. Det är laserprojektorer, ljud och recliners (fällbara stolar). Särskilt är det många biografer som nu tvingas byta ut första generationens digitala projektorer och ställs då inför valet av traditionell eller laser – på mässan ges det utrymme att ta del av både leverantörer och andra väl insatta genom seminarier.

Behoven är som sagt stora – vilket inte minst intresset inför Biografmässan visar där nu över 180 personer är registrerade. Det är utöver branschens olika aktiva närmare 130 unika biografer som är anmälda och många har vid anmälan uppgivit att de har behov under kommande två åren att uppgradera:
Stolar – 41 biografer
Filmduk – 16 biografer
Ljud – 25 biografer
Projektor – 37 biografer
Server – 32 biografer

Dagarnas eminenta program är ett lyckat samarbete mellan Biografcentralen och Filmregionerna och vår plattform är proffsiga Coeo´s. Att mässan är helt digital känns som en förutsättning för att även mindre ideellt drivna biografer ska kunna delta. Allt på mässan spelas också in och är tillgängligt för den som kanske är på sitt dagjobb imorgon – Så kul detta ska bli!

Varmt välkommen med din sista-minuten anmälan på vår plattform här!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Funderingar, Internationellt, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.