10 års distribution av klassiker avslutas med stolthet – en minneskavalkad!

För att gå vidare behöver en ibland stänga en dörr. Lite så har vi och Biografcentralens styrelse reflekterat när det kommer till vår klassikerdistribution. Från och med 15 mars lämnar vi över en diger och namnkunnig lista på DCP-titlar som vi tagit in för visning på svenska biografer sedan 2012 till Sveriges Förenade Filmstudios, SFF, som fortsätter hjälpa svenska biografer att visa dessa pärlor. Mer om det nedan men först får det bli en rejäl tillbakablick för att hylla och minnas denna del av Biografcentralens verksamhet!

2012 så tog jag in en digital filmkopia, DCP, från Europes Finest på NOSFERATU NATTENS VAMPYR av Werner Herzog, efter önskemål från Hagabion i Göteborg. Filmen visades 2 november klockan 23.00 och sågs av 30 personer. Det var sannolikt den första DCPvisningen av klassiker i Sverige sedan digitaliseringen. Biografcentralen var ganska ny som branschorganisation och vi såg att vi kunde hjälpa till att hitta och förhandla om rättigheterna till klassiker. Något vi fortsatte med.

Europes Finest finns inte längre men de var tidigt ute med att restaurera och digitalisera europeiska klassiker och vi tog även in DCP på VAMPYR av Carl Th. Dreyer samt ett år senare även kanske den första digitaliserade svenska klassikern HON DANSADE EN SOMMAR. Det komiska med denna film var att rättigheterna låg fanns i Sverige, genom FHP och deras samling från Nordisk Tonefilm, något jag inte hade koll på när jag såg titeln dyka upp hos Europes Finest och tog in den för visningar i Sverige. Vi lämnade senare när detta uppdagades över DCP och posters till FHP (Läs mer om filmen här). 

Under de kommande åren så var vi ganska ensamma om att erbjuda klassiker på DCP och 2014 så satsade vi på att själva ta fram undertexter och trycka posters för några premiumklassiker. Den första var CASABLANCA som särskilt fick många visningar 2015 under 100-års hyllningarna av Ingrid Bergman (Läs mer om det här). Casablanca är en av våra mest bokade klassiker som sedan dess haft över 80 visningar över hela Sverige och nått en publik på över 2 500 personer. En av dessa visningar var på Folkets Hus i Boden och som del av deras koncept ”Dagbio”. Dagbio eller seniorbio har det blivit en hel del visningar på under åren, och här finns bra tips för den biograf som vill starta upp detta, Läs mer här.

Att ta fram undertexter var dock kostsamt, mellan 12 000-16 000 kronor beroende på filmens längd. Men vi gjorde det för ett gäng titlar som Doktor Zjivago, I hetaste laget (fint brev från publik på Röda Kvarn i Borås här) och Sound of Music. Dessa filmer hade ju oftast en äldre publik som för upplevelsen behövde hjälp med att kunna följa filmen med svenska undertexter. 

BORTA MED VINDEN togs 2016 in via ett nytt samarbete med Hollywood Classics (som uppmärksammades av bl a Moviezine här) och visades i samband med Alla hjärtans dag, med svenska undertexter (Läs mer om det här). Totalt har den filmen haft över 50 visningar och har setts på stora duken av 2 437 besökare.

GUDFADERN, en av filmhistoriens högst rankade filmer tog vi in i digitaliserad och restaurerad version i samband med dess 45 års jubileum och den uppskattades inte minst för postern vi tog fram och visades på över 30 biografer med en publik på strax över 1 000 personer. Även denna film textade vi på svenska.                      

Andra titlar som Taxi Driver, Terror på Elm Street, Alien och Aliens har haft en yngre publik som lättare följer med i engelskan, och där har vår kopia inte haft svenska undertexter. 

Vi valde redan från början ett lite annorlunda upplägg kring rättigheterna och att istället för det som är traditionell distribution, att köpa loss rättigheterna under en begränsad tidsperiod, så har vi mer förmedlat än distribuerat genom åren. Vi lade inga pengar upfront för att ha filmerna under en viss period, utan har köpt rättigheterna för varje visning, vilket gjorde att vi slapp lägga ut större summor och riskera att gå minus. Istället har vi kunnat erbjuda biograferna en större mängd filmer för en bra garantihyra. Däremot har vi sällan tjänat några pengar på titlarna utan istället sett vårt arbete som en del av det kulturpolitiska uppdrag vi åtagit oss som visningsorganisation, och som vi får årligt stöd av från Filminstitutet. 

Trailern som vi tog fram har haft över 12 000 visningar.

En titel som sticker ut genom åren är TILLBAKA TILL FRAMTIDEN som vi gjorde en större satsning tillsammans med Park Circus när filmen UTSPELADE SIG – PÅ RÄTT DAG. October 21th 2015 – ett klassiskt citat i filmen. Ett oerhört stort intresse både från biografer och publik, nytryckta posters, svensk trailer och underbara kringarrangemang hos några av 56 biografer som visade 1 eller alla 3 filmer denna dag. Över 4 600 personer njöt av dessa restaturerade och klassiska filmerna på den stora duken. Jag minns med glädje den Facebookgrupp vi skapade för alla deltagande biografer och vilken generös delning av eventidéer inför lanseringen som bidrog till de stora publiksiffrorna. Lika kul var det att få se hur stort genomslag filmen hade i olika medier och jag minns följande inlägg från Polisen i Växjö (!) med 69 000 likes och 11 00 delningar!

Under en period samarbetade vi även med SF Bio/Filmstaden som också plockat upp konceptet, i form av ”Throwback Tuesday” som de lanserade 2018. Det kan inte bara vara en slump utan jag tror de snodde konceptet rakt av från Mats T Olsson som lyckats oerhört bra med ”Throwback Thursday” på Röda Kvarn i Borås (läs flera inlägg om Borås lyckade satsning här).

Bland annat visades Terminator 2 i 3D på sammanlagt 65 biografer inklusive SF Bio februari 2018, efter mer än sex månaders förhandlande med Studio Canal (något jag skrev om här). Terminator lockade drygt 3 300 i publiken och var i stort sett som alla våra titlar genom åren önskemål från biograferna, i detta fall från Tomas Forsberg på Centrumbiografen i Ronneby.

En annan ”filmgärning” var när Mad Max visades, för första gången (!) på svenska biografer. Filmen blev totalförbjuden i Sverige hela tre gånger, under tre olika år, genom dåvarande censuren. Vi tog in den när filmen firade 40 år och DÅ, fick den ok av nuvarande Statens Medieråd – 15 års gräns såklart och med beslutsmotivering:

Framställningen innehåller inslag av hotfull och skrämmande stämning, en man släpas i marken fastkedjad i en motorcykel, en grupp män slår sönder en bil med yxor och huggspett medan ett par sitter inne i bilen, en man och en kvinna vrålar av skräck instängda i en bil, en man tänder eld på en bil med en levande fastklämd man i samt en man körs ned och trasas sönder av en lastbil. Detta kan medföra stark rädsla och oro. Framställningen bedöms kunna medföra skada för välbefinnandet för barn under 15 år.

Dock blev inte Mad Max någon kioskvältare trots visningar på både Nordisk Film Bio, Filmstaden och drygt 10 fristående biografer…574 själar.

Apropå låga publiksiffror så har det varit många sådan genom åren när det kommit till klassikervisningar. Tydligt är det faktum att klassiker behöver extra uppmärksamhet för att publiken ska komma. Det går inte, som många tyvärr gjort, att lite på en höft lägga in en namnkunnig filmklassiker en vanlig onsdag eller söndag och tro att publiken strömmar till – så är sällan fallet. Varje klassikervisning som dragit större publik har inneburit extra marknadsföring och idogt arbete från föreståndaren. Detta lyfte vi på ett webbinarie med nämnda Röda Kvarn Borås, Bio Roy Göteborg och isländska Bió Paradis i Reykjavik 2016. Många bra tips delade föreståndarna med sig (varav några kan läsas om här), tips som är lika aktuella idag sex år senare.

Nu blev det många titlar som är större och namnkunniga, lika många titlar har varit specialönskemål från biografer som Elektra Bio Västerås, Filmstudion i Jönköping eller Panora Folkets Bio i Malmö. Några DCPer vi tagit in för enstaka visningar genom åren har varit: Dr StrangeloveFear And Loathing In Las VegasBarry Lyndon, 1900The Last WaltzBreakfast At Tiffany’s med flera.

Att Biografcentralen jobbat med klassiker genom åren har varit oerhört roligt, det har för mig personligen varit, en av flera, BC-bebisar och det är med aningen hjärtesorg jag nu avslutar denna verksamhet. Men främst vill jag med inlägget och minnena se tillbaka på alla de titlar, visningar och lanseringar vi gjort under 10 år med stolthet! Jag kan se att arbetet har bidragit till filmkulturen och utvecklingen av klassikervisningar här i Sverige. Och inte minst har vi bidragit till tusentals personliga filmupplevelser och minnen för publiken som fått se sina klassikerfavoriter på stora duken – det är något annat än hemma i soffan det!

Var sak har sin tid – klassiker finns numera hos flera namnkunniga distributörer och på Filminstitutet – och det känns fint att få lämna över posters och filmkopior till Per Eriksson på Sveriges Förenade Filmstudios som kommer säkerställa att biografer fortfarande kan visa klassikerna vi haft hand om sedan 2012. SFF kommer även kunna hantera nya önskemål, maila till filmbokning@filmstudio.se framöver.

Tack för du tog dig tid att läsa igenom denna minnenas kavalkad och tack för alla fina klassikersamarbeten genom åren!

Stort tack till Marie Öhgren och Simon Broman med kollegor på Folkets Bios Filmlager som tillsammans med vår alltid lika eminente ”hustekniker” Jesper Furu tankat hem åtskilliga Asperalänkar de senaste åren, packat posters och hanterat alla hundratals bokningar som mer eller mindre inkommit i tid…

Stort tack avslutningsvis till Mark med kollegor på Park Circus, inte minst har det varit lika roligt som inspirerande att träffa PC-teamet under Cannesfestivalen genom åren.

Over and out.

2 kommentarer

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Internationellt, Klassiker, Svenska Filminstitutet

2 svar till “10 års distribution av klassiker avslutas med stolthet – en minneskavalkad!

  1. Anders

    Grattis till ett väl utfört värv!

    Dock, ”Fear And Loathing…” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.