BUFF Filmfestival utlyser ”Nationell filmvecka för barn och unga” 19-25 mars!

Barn och ungas möjlighet att ta del av riktigt bra film på biograf är skolbio. Skolbio har funnits över 100 år och har genom de närmare tjugo år jag jobbat med frågan ständigt haft en berg och dalbana när det kommer till satsningar och nerdragningar.

Det är kommunerna som i de flesta fall är ansvariga för skolbion och då det inte finns någon lag som stöd, eller särskilt tydligt i skolans kursplaner, så blir det ofta upp till ansvarig på kulturförvaltningen huruvida skolan och barnen erbjuds skolbiovisningar på ortens biograf(er). Istället för att det är mål och innehåll som styr blir det oftast därmed ekonomi och budget – varken långsiktigt eller demokratiskt.

Genom åren har olika satsningar från Filminstitutet eller andra myndigheter lett till satsningar kring filmer och/eller tema, något som saknats de senaste tio åren. Filminstitutets årliga Skolbiorapport visar svart på vitt de senaste åren att satsningar i form av ekonomiska stöd, fortbildning och kunskapsspridning är oerhört viktigt.

Det gladde därför mitt skolbiohjärta varmt när BUFF Filmfestival nyligen utlyste en ”Nationell filmvecka för barn och unga” för att lyfta behov och syftet. Inte minst är det oerhört viktigt efter två år av pandemi och i stort sett total avsaknad av skolbio.

För kommuner finns ”Stöd till filmkulturell verksamhet för barn och ungdom” att söka från Filminstitutet två gånger per år, och här kan biografer bidra genom att initiera och bjuda in kommunen till biografen och tillsammans skapa skolbioverksamhet. Ett utmärkt stöd finns att få för både kommuner och biografer genom landets Filmregioner, de har kunskap och erfarenhet och är gratis bollplank.

Utlysningen från BUFF Filmfestival hoppas jag kan ge inspiration till de personer som vill utveckla skolbio och samtidigt ge barn och unga på sin ort en breddad syn på bra film på bio. BUFF erbjuder några av årets festivalfilmer för skolbio och kan bokas via deras hemsida. I pandemins kölvatten ges även möjlighet att visa i klassrummet – men filmen gör sig såklart bäst på stor duk på bion!

För dig som har möjlighet – planera in och res själv ner till filmfestivalen i Malmö i mars. Själv åkte jag i flera år med mina barn, nu är de ”för stora”. Så har du barn i rätt ålder (aka de kan få ledigt från förskola/skolan) – tveka inte utan boka in dig på festivalen och enjoy!

Jag hoppas vi ses i Malmö under festivalveckan, med eller utan barn i släptåg!

PS, idag fredag klockan 12.00 så samtalar jag med festivalchef Julia Jarl på BUFF Filmfestival via Facebook Live, klicka dig in här om du vill lyssna och ställa frågor!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Barnfilm, Biografcentralen, Funderingar, Kulturdepartementet, skolbio, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.