Nya restriktioner med 50 deltagare från 11 april – därmed också troligt ett officiellt återstartsdatum för biografer!

Folkets Bio Royal Luleå är en av biograferna som redan har öppet – men fler biografer lär öppna 11 april när 50 personer tillåts.

Samtidigt som Kulturdepartementet och Filminstitutet igår meddelade att ytterligare 60 miljoner kronor ska fördelas som krisstöd till vår bransch och med prioritet biografer kom också den positiva nyheten att Folkhälsomyndigheten ställer sig bakom ett ökat antal sittplatser än nuvarande begränsning om 8 personer.

Det var förra onsdagen som Regeringen öppnade upp för att med stöd av den tillfälliga pandemilagen mer anpassat tillåta verksamheter, som biografer, att släppa in fler besökare.

Folkhälsomyndigheten kom igår med sitt svar som för biografer innebär:
● Vid steg ett – hårt belastad sjukvård – föreslås max 8 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas inomhus, max 50 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas inomhus och deltagarna anvisas en sittplats.

● Motsvarande siffror för steg två – platåfas på relativt låg nivå – är max 50, 300, 600 respektive 900.

● När samhället nått steg tre – få smittade individer och mycket få positiva tester – tas alla tak bort

FHM föreslår att dessa ändringar ska träda i kraft söndag 11 april.

För biografer innebär det därmed att från 11 april blir det en återgång till max 50 personer som gällde under några höstmånader förra året och därmed lär också Filmstaden återuppta sin verksamhet. Detta innebär i sin tur att distributörerna kommer att släppa på fler publikdragande titlar då dessa nu under ett års tid lagts på hög. Redan nu finns det fler premiärer att visa och biografer har de senaste veckorna åter börjat med öppna visningar, något jag tror är bra för att ge en tydlig signal till publiken att biografen åter öppnat!

För många mindre biografer tyder förslaget ovan att de eventuellt måste skaffa ett biljettsystem för att få släppa in fler än 8 personer. FHMs riktlinjer innebär att deltagarna behöver anvisas en sittplats. Verkligheten i Sverige är att många mindre biografer fortfarande säljer biljetter manuellt med biljettblock, vilket gör att de riskerar att fortsatt endast få sälja max 8 biljetter per visning, oavsett storlek på salongen. Men detta kommer bli tydligare när FHM tagit fram mer detaljer kring restriktionerna senast 11 april enligt uppdrag från Regeringen (text uppdaterad).

Redan i höstas märkte Biografcentralen av ett ökande intresse från dessa mindre biografer och vi har nu närmare 20 startklara nya biografer som anslutit sig till kassasystemet Veezi. Veezi, liksom andra kassasystem, fick ju under förra året ta fram social distanseringsmoduler och dessa lär också behövas för att uppfylla ev kompletterande krav om distans mellan sällskap etc.

I Veezi innebär det att biografen kan välja antal platser bredvid varje sällskap som automatiskt ska blockeras, samt även att platser framför och bakom blockeras, om det kommer detaljerade krav på avstånd mellan sällskap.

Komplettering:
Alla remissvar inklusive FHMs går att läsa här: https://regeringen.se/remisser/2021/02/remiss-av-promemoria-andringar-i-begransningsforordningen/

Det är dags att damma av projektorerna och fylla på i kiosken. Vi går mot ljusare tider!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Funderingar, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet, Veezi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.