Följer du vad som händer i de 4 Filmpolitiska råden hos Filminstitutet?

Jag fick anledning idag att leta efter protokollen för Rådet för spridning och visning på Filminstitutets hemsida. De fyra råden tillkom ju när filmpolitiken blev helstatlig 1 januari 2017 och skulle säkra att Filminstitutet skulle få lika bra, eller kanske ännu bättre, input från branschen än tidigare parter i det gamla Filmavtalet. Dock har råden från dag ett varit omdiskuterade och inte minst blev såklart representationen en fråga, samt att vissa parter, t ex Sveriges Biografägareförbund, valde att inte nominera och delta i rådet.

Råden är ”rådgivande” i förhållande till Filminstitutet och är en viktig plattform. Enligt protokollen: ”Rådens funktion är att hjälpa Filminstitutet att fatta kloka beslut kring strategiska frågor, samt att vara en del av förankringsprocessen. ”

Det hålls två rådsmöten per år och för 2020 fanns det på Filminstitutets hemsida endast protokoll från aprilmötet. Efter att jag frågat Filminstitutet efter protokollet från oktober 2020 fick jag dem översända per mail och med förklaringen ”På grund av hög arbetsbelastning har vår webbansvarige inte hunnit lägga upp dessa på hemsidan.

Denna förklaring har jag full förståelse för men det väcker ändå frågan: Hur väl är rådens verksamhet och påverkan spridd ute i branschen, och för den skull även hos media? Om jag är den förste som efterfrågat protokollen inom nästan 3 månader ringer det ändå några varningsklockor hos mig.

Oavsett om varningsklockan ska tas på allvar eller om den mer är symptom på en generell brist på intresse för rådens verksamhet hos bransch och media, eller att pandemin gjort att filmpolitiken hamnat i skymundan – dags för fler att ta del av tidigare och kommande protokoll hos dessa viktiga sammanslutningar inom den svenska film- och biografbranschen! Det finns en hel del intressant att läsa inte bara om framtida stöd för biografer utan också kring filmarvet, produktion och skolbio. Cred ska ges till de som skriver protokollen då för en som inte är med på mötet går det ändå bra att få en givande inblick i rådens diskussioner och vad var och en av representanterna för organisationerna lyfter fram!

Personligen kan jag tycka att nästa gång protokollen publiceras, dvs i april 2021, borde Filminstitutet lägga upp det som en branschnyhet för att därmed öka transparensen och inte minst hjälpa till att öka intresset för råden hos de som idag inte sitter med.

Du kan läsa protokollen för råden sedan 2016 här: https://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/filmpolitiken/branschradens-form-och-funktion/protokoll/ .

Jag bifogar (de ännu inte publicerade) oktoberprotokollen:

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Funderingar, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.