Brittiska Filminstitutet delar ut 340 miljoner till fristående biografer som extra Covid-stöd – vad händer i Sverige?

Samtidigt som biografer här i Sverige och utomlands så smått öppnar upp visar verkligheten tydliga tecken på fortsatta utmaningar: få publikdragande filmer, begränsat med säljbara platser, få sålda biljetter och kraftig brist på intäkter för biografer.

I Storbritannien följer nu BFI, Brittiska Filminstitutet, upp tidigare stöd till biografer med ett nytt stöd om 30 miljoner pund för att som deras VD Ben Roberts säger: ”BFI uppmärksammar den enorma ekonomiska press som biografer står inför som några av de första kulturella platserna som öppnades igen med strikt social distansering och begränsade biljettintäkter

Det finns i Storbritannien över 420 fristående biografer som nu kan ta del av detta nya stöd och det går både till föreningsdrivna och kommersiella privata biografägare. Läs mer om stödet här!

För några veckor sedan presenterade också den brittiska regeringen ett annat omfattande stödpaket där momsen på, bland annat, biobiljetterna sänktes från 20% till 5% under 6 månader för att stimulera fler besök, läs mer om det här!

Här i Sverige är behovet lika stort hos biografer för att hantera övergången till ett Corona-säkert biobesök med extra städning, nya rutiner, ändrade scheman etc.

Kulturdepartementets tidigare stöd om 50 miljoner gällde intäktsbortfall mars-maj. Det är strax augusti och det är tydligt att det krävs nya stöd även här i Sverige för att stödja fristående biografer – hur resonerar Kulturdepartementet kring detta?

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Funderingar, Internationellt, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.