Nordisk Film Bio öppnar sin andra biograf – nu i Malmö!

I december 2018 gick Nordisk Film Bio in på den svenska marknaden för första gången med sin femsalongs-biograf i Gränby utanför Uppsala. Redan tidigt var målsättningen hög och Nordisk Film, som sedan tidigare har över 40 multiplex i Danmark och Norge, skulle nu storsatsa på Sverige med minst 10 nya biografer och mål om 10% av marknaden (källa Sydsvenskan).

Till hösten öppnar nu då Nordisk Film sitt andra multiplex på köpcentrat Mobilia i Malmö. 5 salonger med, såklart, en hög teknisk standard.

Malmö är sedan tidigare biograftätt genom Filmstaden på Storgatan, Filmstaden Royal och Filmstaden Entré samt kvalitetsfilmsbiograferna Panora Folkets Bio och Biograf Spegeln.

Vad kan Nordisk Films intåg på marknaden innebära? Något som jag får höra ofta är att Filmstaden är eftersatt när det gäller den tekniska upprustningen på flera av deras biografer. Detta är såklart inte något bra för branschen då Filmstaden med sin dominans för många svenskar är bio. Om publiken blir missnöjd på en Filmstaden biograf kan det såklart innebära att andra biografer får fler besök, men det kan också innebära att publiken väljer bort bio. Det är något ingen vill eller för den skull tjänar på i längden.

Tydligt är att biografer som satsar stort på komfort, bra bild och ljud går bra i Sverige. Se på Bromölla, Nässjö, Ronneby med flera fristående som investerat i teknik – det är uppskattat hos publiken och ger bättre siffror. Även Svenska Bio går ekonomiskt som tåget och har investerat både i nya och äldre salonger rejält senaste årtiondet.

Filmstaden behöver alltså en tydligare konkurrent. I Malmö blir Nordisk Films etablering detta och kanske därmed kan ge lite fart i baken för upprustning hos biografjätten Filmstaden.

Läs också mitt tidigare inlägg: ”Nordisk Film Bio är välkommen ny aktör på svenska marknaden

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Funderingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.