Nu väntar alla på Filmstadens öppnande – för då kommer storfilmerna och biograferna igång igen!

Först ett tips: Om du inte redan prenumererar på Nordisk Film och TV-fonds nyhetsbrev, gå in här och anmäl dig direkt (klicka uppe till höger på ”Newsletter”)! Sedan ger jag också cred för delar av innehållet i blogginlägget just till ovan nyhetsbrev och dess artikelförfattare Annika Pham. Läs hela hennes intressanta inlägg på engelska här: ”Nordic industry waiting for Tenet – and big local films to spur cinema-going”.

Biografer öppnas nu i många grannländer och ute i Europa i snabb takt, kanske snabbare än många förutsåg. Och detta i länder där det har varit helt stängt sedan mitten mars. Island 4 maj, Norge 7 maj (noterbart att Nordisk Film Ringen Kino i Oslo sålt 96% av sina tillgängliga platser där första helgen*), Spanien 25 maj, Tyskland 30 maj, Finland, Portugal och Polen 1 juni etc etc.

Alla länder öppnar med olika restriktioner, till exempel max antal i salongen, varannan rad osåld och tomma platser till grannen.

Biljettsystem som vårt eget Veezi lanserar inom kort sitt verktyg för att underlätta för biografer att återöppna med social distansering mm automatiskt.

Veezi kassasystem har tagit fram funktioner för återöppning efter Covid 19 – översätts just nu av oss till svenska.

När sker öppningen av biograferna här i Sverige och när kommer det nya större filmpremiärer? Det har nu varit över 2 månader utan några större filmpremiärer av naturliga skäl – och före nypremiärer behövs det att biograferna är öppna. Och för att biograferna ska öppna behövs filmpremiärer. Så att hönan och ägget, biograf och distributör, har intensiva samtal nu här i Sverige gällande Filmstaden och Svenska Bio med de större distributörerna kan vi nog utgå ifrån. Båda parter lär vara lika ivriga att komma igång och båda parterna lika osäkra på vad som väntar när öppningen sker. Hur snabbt vågar en distributör släppa premiär på en större film t ex?

Kommer till exempel Tenant ha premiär som det nu är planerat till 17 juli behöver biograferna ha öppnat några veckor före.

Vad som blir utfallet i förhandlingarna påverkar såklart också Sveriges 340 oberoende biografer, varav merparten har stängt även de i brist på film och publik.

Det som är noterbart tycker jag i artikeln på Nordisk TV fond är diskussionen med distributörerna kring att släppa några lokala storfilmer tidigare än planerat, vilket såklart är positivt. Det kommer att vara toktjockt med premiärer i höst när både de uppskjutna och de sedan tidigare planerade höstpremiärerna kommer slås om plats. Det är enklare för en distributör att flytta premiär på en svensk storfilm än en internationell…

SF Studios planerar enligt artikeln för release av familjefilmerna Rymdresan och Berts Dagbok i juli redan – goda nyheter för både biograf och publik!

Så nu väntar vi bara på svaret – när öppnar Filmstaden och Svenska Bio?

* Information från Celluloid Junkie och den läsvärda artikeln ”The Return to Theaters: CJCinemaSummit Spotlight on Norway and Texas

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Funderingar, Internationellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.