50 miljoner i Coronastöd till biografer, filmfestivaler och distributörer

Idag kom då äntligen pressträffen stora delar av Kultursverige och inte minst biografer väntat på. Kulturminister Amanda Lind och Filminstitutets Anna Serner lyfta vikten av biografer, filmfestivaler och distributörer – och behovet av att inte riskera att helt rasera den uppbyggda struktur som finns för filmens visningsplatser.

Anna Serner gav positivt besked om att de 50 miljoner som går via dem ska handläggas schabloniserat och förenklat – lika nödvändigt som lättande inte minst för biografer som just nu kämpar för sin överlevnad och sin likviditet. Beslut tas redan 18 maj och pengar sätts kommande dagar in till biografen – mycket bra!

50 miljoner ska nu fördelas både till stora som små aktörer – den förväntade fördelningsnyckeln blev att se tillbaka på antal sålda biljetter perioden 12 mars – 31 maj 2019.

Stödet kommer även kunna sökas av biografkedjor som normalt faller utanför Filminstitutens stöd, dvs här kommer medlen även tillfalla Filmstaden och Svenska Bio. Max 10 miljoner kronor per sökande står i riktlinjerna, så kan vi där räkna bort 20 miljoner direkt tro…

Med tanke på att stödet täcker inkomstbortfall fram till siste maj och Coronakrisen ser ut att fortsätta längre än så känns det som att dagens pressträff inte var den sista gällande extrastöd för kulturen och biograferna. Det är lika viktigt med stöd för kommande sommar- och höstmånader som nu innevarande.

Men, stödet nu från Kulturdepartementet och Filminstitutet är bra och avgörande för många biografer. Att sedan få ut dessa 50 miljoner till de som behöver dem inom knappt fyra veckor är imponerande!

Du hittar kriterier för stödet här, ansökan öppnar måndag 27 april.

Riktlinjer för distributörer finns här:

https://www.filminstitutet.se/sv/sok-stod/filminstitutets-stod/distributionsstod/stod-till-distribution-och-visning-arligt-stod2/

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Funderingar, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.