Kulturnämnden i Örebro kommun beslutar om avgiftsfri skolbio!

Hösten 2019 prövade Kulturnämnden i Örebro med gratis skolbio för kommunens grundskolor. Anledningen var minskade besök de senaste åren och testet gav mycket bra resultat. Häromdagen beslöt därför Kulturnämnden att permanent erbjuda avgiftsfri skolbio med mål om minst 55 visningar på Bio Roxy, den kommunala kvalitetsfilmsbiografen. 

Kulturnämnden i Örebro går därmed i bräschen för vad jag tror blir en ny trend hos kommuner, när fler inser att det både är praktiskt och demokratiskt fördelaktigt med avgiftsfria skolbiobesök. 

Kulturnämndens ordförande Lennart Bondesson (KD) berättar i P4 Örebro att de ser ser ”principiella skäl att alla barn och elever erbjuds film som ett medel för lärande, för demokrati och utveckling”. Han berättar vidare att Kulturnämnden har höga krav om effektivisering och den tröskel det är för skolor med den tidigare avgiften (20 kronor per elev) är kontraproduktivt för alla parter. Örebro kommun driver biografen och det handlar också om bättre nyttjande av kommunala lokaler. Jag tänker att det för andra kommuner också kan handla om att få ännu bättre utväxling av kommunala stöd till just biograferna.

Kostnaden som avsätts av Kulturnämnden för gratis skolbio är under detta år 220 000 kronor och utgör cirka 0,1% av den totala kulturbudgeten. För denna summa kommer närmare 8 000 barn få se en utvald kvalitativt bra och pedagogiskt användbar film – priseffektiv skolkultur deluxe!

Nästa steg för Örebro kommun kan en hoppas på blir att tillsammans med övriga kommuner i region Örebro upphandla gratis skolkulturbussar. Som nämns i inslaget i P4 Örebro står ju många bussar tomma under skoltid, och detta skulle öka tillgängligheten inte bara till skolbio utan även andra kulturformer. Och inte minst underlätta för skolor utanför citykärnan då att hyra en buss är dyrt.

Lyssna på Kulturnämndens ordförande i Sveriges Radio här (15 minuter in i programmet: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1430397?programid=509

Heja Örebro kommun – nu en viktig inspiratör för stärkt skolbio i Sverige!

För dig som söker efter mer inspiration och vill utveckla er kommuns skolbio finns stöd att söka – läs mer på Filminstitutets hemsida här!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Barnfilm, Funderingar, skolbio, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.