Biografinspiration på Europa Cinemas konferens i Lissabon & 3 presentationer från Sverige!

Europa Cinemas samlade nyss närmare 600 biografföreståndare för en tredagars konferens i Lissabon. Konferensen som arrangeras vartannat år bjuder på många inspirerande presentationer och såklart värdefullt nätverkande med kollegor från övriga Europa, och världen.

Vad som trendar i biografbranschen tas upp och många presentationer berörde digital marknadsföring, hur använda data, hur nå de yngre generationerna, hur kan biografen vara en del i social hållbarhet och vad gör biografer för att minska sin klimatpåverkan, med mera.

Plats på scen från Sverige hade vi hela 3 föreläsningar. Ida Thorén från Fyrisbiografen presenterade deras lika unika som fantastiska resa med att jobba igenom sin digitala tillgänglighet och marknadsföring, tillsammans med målet att skapa Uppsalas bästa bioupplevelse alla kategorier. Fyris ökade ju sin publik med närmare 50% under ett år och förärades med Europa Cinemas Innovation Prize förra året!
Ladda ner presentationen här!

Röda Kvarn i Borås är en del av Biografcentralens mininätverk i Europa Cinemas (tillsammans med Arenan Karlstad och Odeon Skövde) och Mats T Olsson presenterade på konferensen deras grymma verksamhet!
Ladda ner presentationen här (fotocred Röda Kvarn till Superstudio och Kaneos Media)!

Sveriges tredje bidrag stod vi på Biografcentralen för när vi lanserade vår online utbildning DMB, Digital Marknadsföring för Biografer, som internationellt blir DMC. Min kollega Irini Siga presenterade och vi siktar på en engelsk version klar i slutet av q1 2020. Flera biografer från en handfull länder har redan anmält intresse via vår kampanjsida www.traindmc.com.

DMB har nu över 30 svenska biografer som påbörjat utbildningen – och utifrån temat på många andra föreläsningar på konferensen ligger vår utbildning helt rätt i tiden. Digital marknadsföring är lika nödvändigt som en möjlighet för den biograf som vill öka sin publik, oavsett om den ligger i Sverige, Frankrike eller Kroatien!
Ladda ner presentationen här!


Vad hände mer i Lissabon? Jo, Biografcentralen och även Riksföreningen Biograferna, blev antagna som medlemmar i CICAE, The International Confederation of Arthouse Cinemas, som samlar över 2 000 biografer i 44 länder.

Russ Collins, Art House Convergence North America, Pepijn Kuyper Vereniging Nederlands Filmtheater Overleg, Christian Bräuer, President CICAE, bloggaren in person och Mathias Holtz, Riksföreningen Biograferna Sweden på CICAE mötet.

För mig så innebär ett medlemsskap i CICAE ytterligare stöd kring omvärldsbevakning av branschen främst i Europa men också från övriga världen. Likaså arbetar CICAE politiskt med påverkan och debatter och att lyfta frågor hur arthouse/kvalitetsfilm kan ges bättre förutsättningar för att nå en större publik – ett arbete som ständigt behöver utvecklas och jobbas på både i Sverige och övriga världen.

Liksom vid tidigare EC konferenser bjöd Biografcentralen in till en ”Svenskmiddag” för att ge plats för att träffa kollegorna från vårt land och samtidigt bjuds några andra internationella kollegor med. I år var vi närmare 30 personer från Sverige, Danmark, Finland, Island och Polen. Var en och en står för mat och dryck och tro det eller ej – men alla som jobbar på en kvalitetsfilmsbiograf i Sverige har inte heller träffats;)

Vill du läsa mer om alla andra presentationer som gjordes och få inspiration kring vad som händer i branschen – surfa in på Europa Cinemas blogg och ta del av deras mycket ambitiösa, och inspirerande, dagbok från konferensen: https://europa-cinemas-blog.org

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Europa Cinemas, Funderingar, Internationellt, Marknadsföring, Svenska Filminstitutet, utbildningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.