7 år sedan första spadtaget för FILMDIST – nu på närmare 280 biografer över hela Sverige!

En vet att en har jobbat några år när det kommer upp ett Facebookminne på sjuårsdagen (!) av att Biografcentralen beviljats 100 000 kronor av Kulturbryggan för projektering på det som några år senare blev Filmdist.

Idag är Filmdist installerat på hela 249 biografer och ytterligare 30 ”brödrostar” är på gång ut under vintern från Folkets Bio Filmlager som sedan 2016 helt ansvarar för drift och utveckling.

Men det är lite coolt ändå, och jag känner en viss stolthet, när jag ser tillbaka på den idé jag fick 2011-2012 när digitaliseringen var ett faktum och ”risken” med ytterligare en monopolsituation väntade svenska biografbranschen. I vårt ena grannland hade ett enda företag tagit hand om all digital överföring av DCP:er från distributör till biograf – en situation jag kände inte skulle bidra för svenska branschen och särskilt inte för kvalitetsfilmen och dess distributörer.

Syftet med projekteringen 2012 var att undersöka vilka internationella system som fanns samt även utreda om ett egenbyggt system skulle kunna byggas för svenska förhållanden. Vår projektledare gjorde ett bra arbete som sedan resulterade i ytterligare en ansökan till Kulturbryggan där vi sökte för att bygga hela systemet. 2 år senare, 7 november 2014, kunde vi också stolt gå ut med att Biografcentralen beviljats 480 000 kronor, läs pressmeddelandet här: ”Digital fil(m)distribution för kvalitetsfilm beviljas 480 000 kronor från Kulturbryggan!

Filmdist skulle kunna kanske blivit mer kontroversiellt än det blev. Systemet byggde på fildelning med bittorrent och var ju något som med Pirate Bay och andra sajter inte sågs med positiva ögon av branschen. Jag minns att vi i ansökan till Kulturbryggan lyfte den risken vi tog med tekniken, och att vi sedan när vi presenterade projektet valde att inte gå in i detalj på hur själva lösningen skulle gå till… (vill du läsa mer om bittorrent och dess smarta teknik klicka här).

Filmdist hann ganska snabbt rullas ut på närmare 100 biografer och har sedan 2016 blivit det kanske mest smidiga och driftsäkra alternativet för överföring av filmer från distributör till biograf i Sverige. SF Bio/Filmstaden och Svenska Bio tog in systemet ganska tidigt och nu närmar det sig alltså smått fantastiskt 280 biografer (av totalt kring 400 biografer i Sverige) som har Filmdist installerat i sitt maskinrum. Inget annat än succé och jag känner inte till om det ens finns något liknande i andra delar av världen!

Biografcentralen projekterade, finansierade och projektledde inte Filmdist för vår egen skull – det var för ett större syfte, för kvalitetsfilmen, biograferna och inte minst de mindre distributörerna. Vi sa redan från början att vi när vi är klara så lämnar vi över till Folkets Bio Filmlager i Malmö. Filmlagret har varit och är den självklara aktören för systemet – och som utvecklat det med den äran efter projektets slut.

Men inte att förglömma, Filmdist initierades genom denna första ansökan till Kulturbryggan av Biografcentralen och har verkligen fyllt sin funktion. I Sverige kan distributörer nu välja mellan två system, och priserna är mellan 25-40% lägre än i vårt grannland, som fortfarande bara har ett system…

Stor cred ska självklart ges till Filmdist uppfinnare Jesper Furu i Malmö. Utan Jesper – inget Filmdist!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Internationellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.