万达集团 Wanda Group, Fotbolls-VM, Filmstaden och Kinesiska statens soft power

Är det fler än jag som funderat på vad ”Wanda” är som dyker upp både utmed fotbollsplan och i rutan vid TV-sändningarna från fotbolls-VM i Frankrike? För mig fanns kopplingen till Filmstadens nya kinesiska ägare men jag var lite osäker då det kanske istället är ett nytt bilmärke som jag inte hört talas om.

Vid en snabb sökning på www.wanda-group.com är det inte otydligt längre. På detta enorma multinationella företags hemsida finns en bild från Filmstaden på Sergels Torg.

Nu är det väl inte så att kineserna styr Filmstadens drift här i Sverige, eller som Filmstadens informationschef lite skämtsamt uttryckte det på senaste Filmkonventet i Luleå: ”Alla tror vi numera bara äter med kinesiska pinnar på kontoret”.
Mellan Sergels Torg och Peking går ägandet via Nordic Cinema Group, via Odeon Group, via världens största biografkedja AMC som i sin tur ägs av Wanda Group.

När Wanda Group 2012 köpte in sig i majoritet i AMC för 2,6 miljarder dollar var det då det hittills största kinesiska uppköpet av ett amerikansk företag. Wandas ordförande Wang Jianlin rankas som en av Asiens rikaste män av Forbes, god för 21,7 miljarder dollar. Wang har tidigare tjänstgjort 16 år i Kinas militär, och är medlem av Kinas nationella folkkongress (NPC), landets högsta politiska lagstiftande organ. Wangs motto är: “Stay close to the government and distant from politics.”

Men vad är då soft power och vad har det med Filmstaden att göra? En del förklarar soft power som den moderna termen för ”propaganda” och att genom inflytande i media och kultur skapa en mer positiv bild av sig själv. Som i detta fallet då det, enligt vissa, handlar om kinesiska statens möjligheter att styra framställandet av sig själva och påverka utbudet på ett mer omedvetet plan både för kineser och övriga världen.

”Ska du på bio till helgen hamnar du antagligen på en kinesisk bio. Sedan drygt ett år tillbaka ägs nämligen Sveriges största biokedja, SF, av den amerikanska kedjan AMC som i sin tur ägs av kinesiska Wanda – ett av de viktigaste verktygen för diktaturen Kina att öka sitt kulturella inflytande, sin mjuka makt, globalt.”
Mattias Oscarsson, ”Kineserna kommer”, Sydsvenskan februari 2018

Om filmbranschen och soft power har några fler svenska journalister/medier berört, men det finns inte många spaltmeter:
Sveriges Radio: Kinas nya dominans i filmens Hollywood
Expressen: Så styr Kina över Hollywoods utbud
Michael Tapper: Medieimperiet Kina, del 1

Att ett svenskt företag ägs av ett globalt företag är ju i sig inget konstigt – så ser världen ut idag. Att Wanda Group inom en 5-års period har som mål att äga 20 % av världens biodukar är inte heller konstigt (men kanske skrämmande) med tanke på deras enorma portfölj.

Frågan som en del ställer sig är hur detta på längre sikt påverkar vad vi ser och erbjuds på bioduken?

PS: Lite komiskt är när en på Wanda Groups officiella hemsida i sidfoten klickar på Nordic Cinema så hamnar du på…Ironman…. Om en klickar på Odeon så hamnar du på…Infront Sport… Är deras hemsida hackad (och är inte DET lite skrämmande) eller är det någon på företaget som driver med dem? Vi pratar ändå om ett av världens största medieföretag vars officiella länkar inte går dit de ska…

Diverse källor:
https://www.sydsvenskan.se/2018-02-02/kineserna-kommer
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mjuk_makt
https://www.wanda-group.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Wanda_Group
https://en.wikipedia.org/wiki/Wang_Jianlin
https://www.nytimes.com/2015/04/29/world/asia/wang-jianlin-abillionaire-at-the-intersection-of-business-and-power-in-china.html

Lämna en kommentar

juli 4, 2019 · 9:53 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.