Cinemas for Climate – ny satsning av Biografcentralen för minskad klimatpåverkan

Den 1 april publicerades på Dagens Nyheter uppropet ” 250 filmarbetare i upprop: Svensk film måste börja ta klimatkrisen på allvar” – #greeningthescreen 

Som ett led i detta vill även Biografcentralen bidra och påbörjar nu ett kompetensutvecklande arbete för Sveriges biografer med fokus på att minska klimatpåverkan – biograf för biograf – #cinemasforclimate

Som första aktivitet bjuder vi 8 maj in till en presentation och inspiration med Carmen Slijpen som varit med och byggt upp Depot Cinema i Storbritannien.

”We intend to keep our our carbon footprint as low as possible through sound practises across all aspects of the organisation.”

Depot Cinema är en nybyggd biograf som arbetat hårt för minsta möjliga klimatpåverkan när det kommer till design och byggnation men som också väljer att jobba både strategiskt med en hållbarhetsplan och praktiskt när det kommer till daglig drift av biografen. Depot Cinema kan räknas till en av Europas helt klart främsta biografer när det kommer till miljö och hållbarhetsarbete!

Carmen Slijpen och rubriken ”Sustainability in cinemas” får utgöra startskottet för ett långsiktigt arbete där svenska biografer ges möjlighet att inspireras för att utveckla klimatarbetet på sin egen biograf. Satsningen kommer dels att ske genom föreläsningar och dels genom att Biografcentralen på vår hemsida erbjuder en plats för att dela idéer, konkreta tips och förslag för minskad klimatpåverkan på biografer.

Det finns redan hundratals fantastiska, små som stora, konkreta tips på biografer i Sverige som tänkt till. Allt från att Lidköpings Folkets Hus och biograf Folkan gav nyårslöftet till sin publik att helt ta bort palmolja från kioskens utbud, till biografer som innoverat när det kommer till värme, ventilation och styrning i maskinrummet.

En biograf kan utveckla sitt klimatarbete på många områden, exempelvis:
* uppvärmning och ljus (val av leverantör, material, rörelsesensorer, styrning etc), inte minst i maskinrummet
* utbud i kiosk (ekologiskt, rättvisemärkt, lokalt, engångsartiklar etc)
* återvinning mm

Satsningen har 2 tydliga prioriteringar:
1 Fokus är att de biografer som VILL utveckla sitt arbete ska hitta inspiration (de biografer som inte vill behöver inte). Detta är viktigt för att arbetet ska ske utifrån en lust, och inte ett tvång, att minska sin biografs påverkan på klimatet. Alla biografer gör det som de har tid och resurser till och varje litet steg är ett steg i rätt riktning!

2 Utveckling för mindre klimatpåverkan kan både spara och kosta pengar beroende på aktivitet. Ett högre mål än kronor och ören är att dock att klimathotet undanröjs och jorden som vi lånar från våra barn och barnbarn ges bättre möjligheter att vara den vackra plats som den är. Med ett högre syfte och med den längtan som många har för att bidra till bättre klimat gör att ett förbättringsarbete går enklare när det görs tillsammans med andra!

Min förhoppning är att även Filminstitutet ska välja att delta aktivt i arbetet. Kanske finns det plats för ett riktat stöd för biografer att söka som vill utveckla sin verksamhet för minskad klimatpåverkan? Idag finns Stöd till upprustning för biograf att söka, dock utan någon skrivning där om klimatstärkande aktiviteter – kanske ett sådant stöd kan sökas med lägre egen insats som en extra morot?

Självklart är även andra organisationer inom branschen välkomna att under #cinemasforclimate jobba fram egna seminarier och aktiviteter – ju fler desto bättre!

För att läsa mer om Depot Cinema och deras klimatarbete klicka här!

För att läsa mer på Biografcentralens hemsida klicka här!

För att läsa om fler biografer som jobbar aktivt ute i Europa klicka här!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.