Filmstaden/SF Bio tappar sin bio i Sundsvall – Folkets Hus och Parker tar över!

Till nyår är det slut för Filmstadens visningar i Sundsvall då Folkets Hus och Parker sagt upp avtalet och avser själva ta över driften av biografen. Filmstaden/SF Bio har i många år hyrt in sig i Sundsvalls Folkets Hus och där visat bio i 8 salonger. Biografen hade 2016* närmare 200 000 besök.

Det är såklart ovanligt och anmärkningsvärt att Filmstaden tappar sin möjlighet att visa film på en av Sveriges 20 största orter. Aningen uppfriskande skulle jag också vilja lägga till – fler ”storaktörer” behövs inom branschen.

Bild: Sundsvalls Tidning

Samarbetet mellan Folkets Hus och Parker i Sundsvall och Filmstaden får nog räknas som ett av de mest aparta och oheliga allianser inom svensk biografbranch. Inte minst har det som syns i grafen högst upp varit en egen ”aktör” i Filminstitutets statistik och på riksplan har det många gånger genom åren varit stundtals hårda ord mellan FHP och Filmstaden kring Filmstadens agerande att undanhålla fristående biografers tillgång av nya filmer etc. Men nu är alltså denna lokala allians i Sundsvall snart över.

Anledningen från FHP Sundsvall är att de behöver ytterligare utrymme för sin konferens- och eventverksamhet som finns i huset och någon av de mindre salongerna kan försvinna. FHP vill även satsa mer på livesändningar går att läsa i Sundsvalls Tidning.

Filmstaden å sin sida letar nu enligt Sundsvalls Tidning efter nya lokaler, eller efter någon som vill bygga ny biograf för dem. Eller kanske det även kan vara aktuellt med Nordisk Film etablering…?

Folkan öppnades 1977 i Sundsvall och fick namnet Filmstaden först 1986 , källa Sundsvallsminnen

*Senaste offentliga statistiken som finns att tillgå när det kommer till biobesök per ort, källa Filminstitutet

7 kommentarer

Under Allmänt biografer

7 svar till “Filmstaden/SF Bio tappar sin bio i Sundsvall – Folkets Hus och Parker tar över!

 1. Vari ligger det ”uppfriskande” i att Sundsvall får färre biosalonger? Vilken typ av filmer tror du får stryka på foten i en stad med färre salonger?

  • Thomas – det uppfriskande är nog tydligt för de flesta i branschen som, till skillnad från dig på Filmstaden, ser hur er stora marknadsandel påverkar. Alla branscher mår bra av konkurrens och aktörer som utmanar varandra.

   • Jag kan inte svara för ”de flesta i branschen” som du gör dig till talesperson för, men jag tror att ganska många ser ett problem med färre salonger i en såpass stor stad som Sundsvall.

   • Jag skulle nog säga från mitt perspektiv att problemet med Sundsvall har varit, och är, avsaknaden av salonger som visar på det bredare utbudet, alltså en kvalitetsfilmsbiograf. Detta gäller ju också storstäderna Halmstad och Linköping (även om det nu till viss dela löses med kommunens Filmsalonger).

    Kanske det kan hända något i Sundsvall nu när det röres om i grytan? Det var några år sedan Draken lades ner…

 2. Avsaknaden av en kvalitetsfilmsbiograf är ju en annan fråga. Men du tycker att det är ”uppfriskande” att samarbetet med Filmstaden upphör även om det innebär färre salonger och därmed sämre möjligheter att visa kvalitetsfilmer.

  När det gäller betydelsen av marknadsandelar, så är det väl knappast troligt att filmutbudet i Sundsvall skulle förändras om t ex Nordisk Film skulle ta över samarbetet i Folkets Hus lokaler. Det blir ju ändå 100 % marknadsandel i Sundsvall oavsett vem som driver biografen.

  • Ja, jag tycker det är uppfriskande helt klart att det blir fler aktörer som får lite fler besök och lite större muskler i svenska biobranschen. Du vet ju Thomas att ni har en rejäl bit mer än 60 % av marknadsandelen med Filmstaden och med ert 50%-iga ägande i Svenska Bio så ligger ni en bra bit över 80 % totalt. Samt i storstäderna uppemot 95 %!
   När det gäller marknadsandel så väljer jag att se och problematisera från ett annat perspektiv än endast lokalt i Sundsvall.

 3. Ja, problematisera är du ju bra på – speciellt när det gäller Filmstaden. Att du sedan från ”mothugg” som du twittrar om, kanske inte är så konstigt. Alla tycker nog inte som du.

  För oss Beroende biografägare* betyder våra kunders vilja att gå på bio allt. Att dra ner på antal salonger eller visa fler operaföreställningar gynnar inte oss som tycker att film är bäst på bio. Det är ett dåligt signalvärde och kan upplevas som att film på bio är på tillbakagång. Att få folk att förflytta sig från TV-soffan till biografen och att betala en extra slant kräver att vi utvecklas och kan erbjuda den bästa biografupplevelsen.

  Jag tror inte heller att biobesökarna i Sundsvall bryr sig så mycket om marknadsandelar eller vem som äger vad. Men färre salonger kommer att märkas negativt, det är jag övertygad om.

  *(till skillnad från de s k Oberoende biograferna, så är vi till 100 % beroende av biljettintäkter för att kunna bedriva vår verksamhet. Därav sker konsolideringar och ägarbyten som i vilken bransch som helst för att ekonomin skall vara i balans.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.