3 biografer som tänkt till lite extra när det kommer till barnbio – Årets Barnbio utsedd!

I torsdags mottog Hagabion Folkets Bio i Göteborg priset som Årets Barnbio 2019 under BUFF Filmfestival och Malmö Stads prisutdelning. Motiveringen löd: 
Vilken dröm att som litet barn få göra sitt första biobesök på Årets Barnbio – Hagabion! Med stor respekt och med ett reflekterat värdskap under barnens första cineastiska upplevelse får framtidens biobesökare en magisk start på Hagabion. Och efter det första besöket erbjuds möjlighet för barn i alla åldrar att berika sina liv med filmiska pärlor från hela världen!”

Inför juryns arbete intervjuar jag varje år de tre nominerade på telefon under cirka en halvtimme var och jag blir lika inspirerad varje gång. 

I år imponerades jag av de ideella krafterna på Tjust Bio i Gamleby som i ganska exakt 30 år haft en barnfilmssektion som inför visningar sätter filmen i någon form av kontext och event. Det kan tyckas enkelt, men det är ofta i det enkla som det speciella finns. Tjust Bio vill verkligen att deras yngre publik ska få en extra bra upplevelse – något som priset också vill sätta ljuset! Ofta har Tjust Bio ett lotteri där barnen kan vinna något, där vinnaren har en stämpel eller liknande på sin biljett – ofta ges någon liten present även till de övriga besökarna. 

När jag intervjuade kommunala Bio Roxy i Örebro slås jag av behovet av kulturpolitiker som ser vikten av ett brett filmutbud för barn och unga och inte minst politiker som vill göra något. I Örebro kommun pratar politikerna mycket om barnfattigdomen och har gett Bio Roxy i uppdrag att inför varje skollov sätta ihop ett program där biljettpriset är så lågt att även de i socioekonomiskt mer utsatta områden kan få se aktuella filmer. Priset är 20 kronor per barn och filmerna marknadsförs ut genom kommunens Socialförvaltning och Familjecentraler – salongen fylls varje visning! Förutom lovbio är skolbio ett av Bio Roxy´s signum – en verksamhet som de nu arbetar för ska bli kostnadsfri för skolorna – heja på!
Copy Paste till fler kommuner och biografer på detta upplägg önskar jag:)

Biografföreståndare Maria Nordqvist med dotter Iris på prisutdelningen

Hagabion i Göteborg har sedan flera år sitt Småfolkets Bio där förskolor, och daglediga barn med föräldrar får se ett rikt utbud av, oftast, svenska knatteklassiker. Hagabion har tänkt till och känt in så fint hur deras värdskap ska ge bästa tänkbara upplevelse. En låg tillgänglig biljettkassa, någon som river biljetten (som barnen såklart får ta med hem som en trofé och minne) och även tempot anpassas för barnen. En person från bion hälsar välkommen inne i salongen och förklarar hur det går till, att det blir mörkt och frågar barnen hur en startar filmen… Kanske om vi ropar på Alfons? Barnen ropar och maskinisten ger någon form av tecken, kanske ändrar lite på dukmaskningen, höjer och sänker ljuset… Filmen startar inte… Om vi nu provar att vända oss om där ljuset kommer ifrån och vinkar? Barnen vinkar och se – filmen startar! 

Hagabion visar på helger och även lov också en palett av filmer som, anser jag, för sällan når publiken – barn och ungdomsfilmer med annat ursprung än mainstream och USA. 

Nästa vecka påbörjas arbetet med att planera Årets Barnbiodagar på Hagabion i slutet av september. Jag hoppas då att vi får dela salongen med en förskola och dyka ner i njutningen av en särdeles extra fin barnbiograf!

Från vänster: Irini Siga med dotter Celini från Biografcentralen, Maria Nordqvist Hagabion, Jessica Hübinette Tjust Bio och Kjell Andersson Bio Roxy


Priset delas ut tillsammans med Föreningen Filmregionerna, Sveriges Förenade Filmstudios och Föreningen Sveriges Filmfotografer.

I år var det extra roligt att följa det stora intresset från media för priset, GP, SvD, SVT, P4, Västerås Tidning med flera. 

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Barnfilm, Biografcentralen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.