Fyrisbiografen goes 50/50 och vill visa lika många filmer gjorda av kvinnliga filmskapare som av män.

Begreppet 50/50 när det kommer till arbetet för att säkerställa en mer jämställd filmbransch har nu nått även det främsta och viktigaste visningsfönstret – biografen.

Fyrisbiografen i Uppsala blir den första biografen i Europa som sätter upp målet att erbjuda publiken ett helt jämställt utbud. Målet sätts upp i samarbete med WIFT, Women In Film and Television, som varit, och är en stark pådrivare för jämställdhet inom filmbranschen globalt.

När det gäller nuvarande utbud på Fyris så var 1/3 av filmerna under förra året regisserade av kvinnliga regissörer som visades – nu är alltså målet att nå en jämn fördelning år 2020.

”Det finns många komponenter i kedjan, distributörer, producenter, marknadsförare och så vidare. Med vårt ställningstagande vill vi belysa ett problem och ge fler filmskapare plats på vita duken”, säger biograf-föreståndare Ida Thorén till Uppsala Nya Tidning

Fyrisbiografen är ju sedan tidigare kända att ligga i framkant då de också i höstas belönades som första europeiska biograf med Europa Cinemas Innovation Prize, ett pris om 10 000 euro, läs mer här!

Sedan dess är det många biografer i Sverige och internationellt som lär sig av Fyris hur de ökade sin publik – säkert kommer fler biografer även ta efter det nya jämställdhetsmålet!


Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Europa Cinemas, Internationellt, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.