Skolbio på uppgång i Västra Götaland! Ny positiv trend tack vare statistik och rapporter?

Kultur i Väst presenterade i veckan 2017 års Skolbiorapport med flera glädjande nyheter! Både antalet kommuner som arrangerar skolbio (5 fler, nu 29 av 49 kommuner) och antalet barn som får uppleva skolbio (5 % fler, nu 53 315 elever) ökar, jämfört med året innan. Siffrorna är i förhållande till 10 år tillbaka fortfarande på tok för låga, men rapporten från filmkonsulenterna i Västra Götalandsregionen visar ändå på en förbättring.

Du kan läsa hela Skolbiorapporten här!

Kultur i Väst har tagit lead när det gäller att sätta strålkastaren och lyfta skolbio som begrepp och vikten av att kommunerna samordnar och arrangerar på lokal nivå för bästa resultat. Med återkommande nätverksträffar, utbildningar och flera publicerade handledningar och dokument för att hjälpa kommuner och lärare visar det på vikten av regionens arbete.

Kultur i Väst har inte minst metodiskt sedan 2007 jobbat med att samla in statistik från samtliga av regionens 49 kommuner. Jag är övertygad att det finns en riktigt bra kraft bara i att en kommun återkommande får frågor: Arrangerar ni någon skolbio? Har ni någon organisation för skolbio? Det går inte att blunda för statistik. Det går inte att gömma undan något en inte har gjort när grafer och rapporten visar på sanningen. I längden vill väl ingen vara en nolla…?

Tidigare i år publicerades den första nationella skolbiorapporten sedan 2010 av Filminstitutet, läs Filminstutets Skolbiorapport 2017 här. Denna rapport är lika viktig som att en region håller koll på kommunerna såklart men dessvärre var svarsfrekvensen låg. Rapporten visar dock på oroväckande låg aktivitet bland många kommuner – det är bra att rapporten åter tar plats både nationellt och lokalt.

Jag minns själv från mitt arbete som kultursekreterare i Ale kommun att just vetskapen och känslan av att jag en gång per år skulle svara på enkäten från Filminstitutet gjorde att Skolbio som verksamhet tog (mer) plats. Skolbion behöver ta mer plats – det är framtidens biobesökare på landets alla fantastiska biografer vi pratar om.

Mitt 1 april skämt i år med rubriken ”Skolbio blir obligatoriskt! Fridolin och Bah Kuhnke utlovar 1,5 miljoner nya besök till lokala biografer!” spred sig nästan lite mer än jag hoppats på. Flera medier hörde av sig eller plockade nyheten och lyfte det positiva med att det ÄNTLIGEN görs något för skolbio, med tanke på den stora vikt den spelar både pedagogiskt och cineastiskt. Synd att det var skrivet den dagen…

Jag nosar här en ny trend på gång – Kultur i Väst har startat den, jag ser fler regioner som följer efter med rapporter (Film Stockholm presenterar sin 20-sidiga kartläggning också här i dagarna) och jag ser inte minst fram emot Filminstitutets kommande nysatsningar på skolbio!

Ju fler blickar som granskar, ju fler grafer som visar och ju fler som peppar – där är skolbiotrenden vi har väntat på!

Mer från Kultur i Väst:

Ladda ner nya handledningen för lärare ”ATT FÅNGA FILMKÄNSLORNA – Metoder för att arbeta med film i skolan

 

 

 

 

 

 

 

Och för dig som vill hjälpa eleverna att skapa filmer: ”FILMHANDBOKEN – Hur du hjälper andra att göra film

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Barnfilm, Biografcentralen, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.