Premiär idag för Terminator 2 i 3D på över 65 biografer – så hamnade James Camerons film i Biografcentralens distribution…

Juni 2017. Jag får en fråga från Tomas Forsberg på Centrumbiografen i Ronneby om vi kan hitta rättigheterna för James Camerons nya 3D-version av Terminator 2. Ingen konstig fråga i sig då vi sedan 2012 jobbat med klassikerrättigheter och får ett gäng med förfrågningar, på kända såväl som mindre kända klassiker. Jag tycker först att det låter som en film som någon av de större distributörerna skulle ta in till Sverige och mailar runt, men inget napp, inget besked.

Jag letar vidare och hamnar till slut hos en agent i Tyskland som visst kan erbjuda visning av Terminator 2 i 3D för den nätta summan av 800 euro för två visningar… Det känns inte hållbart och jag berättar att vi kanske kan få ihop fler intresserade biografer och därmed kunna pruta på priset. Visst säger agenten – hör av dig!

Det känns dock inte så säkert utan jag drar mig för att gå ut mer brett och fråga efter intresse då risken att rättigheterna skulle försvinna vidare kändes stor. Istället letar jag vidare och hamnar till slut hos Studio Canal i Storbritannien.

Min erfarenhet med ett så stort bolag som Studio Canal är att de knappt bemödar sig att svara på frågor från en mindre aktör, och till en början dröjer svaret ett par veckor. Det har nu blivit september men till slut får jag svar att de visst kan lösa med rättigheterna och undrar om vi vill ta in den med exklusiva rättigheter för en mindre tidsbegränsad theatrical release för svenska biografer. Lite paff över frågan börjar jag iallafall att diskutera pris och tydligt är att när de inte lyckats få någon traditionell distributör på kroken så är det rätt öppet för prutning…

Efter förhandling fram och tillbaka några veckor landar vi på för oss en mycket överkomlig summa för den s k Minimum Guarantee (MG) summan och en delningsuppgörelse på ev intäkter utöver. Detta innebär en mycket ringa risk med pengar vilket för Biografcentralen var viktigt. Vi signar avtalen och kan gå ut till både Tomas i Ronneby och övriga Sverige med möjlighet att boka in filmen för en premiär torsdag 1 februari 2018.

POSTER-international redDet kändes lite overkligt och väldigt roligt. Affischer nytrycktes, trailer togs fram och annan pr. Det som vi såklart hade önskat vore att publiken kunde getts svenska undertexter på Terminator 2. Dock var detta inte möjligt då det på svaret om kostnad till Studio Canal visade sig bli 6 000 euro (60 000 SEK), då dessa behövdes framställas i Camerons föredragna och utvalda labb – den utgiften skulle vi inte kunna hämta tillbaka… Dock är ju filmens målgrupp vana vid engelska och kan t o m uppskatta originalversionen som den är:)

Idag är det premiär och filmen kommer kommande veckor sättas upp på över 65 (!) biografer över hela Sverige. Filmen visas även idag och vid två tillfällen (6 och 13 februari) på SF Bios samtliga biografer inom deras klassikerserie, vilket är nytt för oss att få SF Bio som kund:). Terminator 2 visas på många biografer i både 2D och 3D så att publiken får välja den form de gillar mest.

Helt klart är när vi ser förhandsförsäljningen att det inte bara är Tomas i Ronnebys favoritfilm utan att den håller för en vända till på biograferna!

Men den visas på de flesta biograferna endast 1 gång – hitta din närmaste visning på Bio.se eller på SF Bio!

026CAP4K

 

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Klassiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.