10 företag äger en tredjedel av världens biodukar, SF Bios ägare Wanda Group ohotat störst.

Europa Cinema konferens i Bukarest.

Första konferensdagen bjöds vi på en nulägesanalys och titt in kristallkulan av analytikern Pablo Carrera från Cinema Intelligence, IHS Markit från Storbritannien. Bland annat lyfte han den aktuella situationen på den globala biografarenan där 10 företag står för ägandet av hela 33 % av världens dukar.

Wanda Group, SF Bios kinesiska ägare (via Nordic Cinema Group och AMC) är mer än dubbelt så stor som nummer två på listan när det kommer antal dukar. Wanda Group har som uttalat mål att om 10 år äga 20 % (!) av världens biografer, idag har de 9 % av världens biodukar.

Noterbart är att bland de 10 största finns inget företag med europeiska ägare.

Det sker alltså en rejäl konsolidering på marknaden globalt och mer är att vänta. Biograferna förväntas minska antalet platser, satsa på större och skönare stolar, jobba mer med data (globala data) och testa nya prismodeller.

För Sveriges del tror jag att SF Bio inte har så många potentiella biografer att köpa in sig på, förutom då kanske Bio Capitol i Varberg som är den oavgjort största privata biografen som idag står oberoende. När det kommer till biografer på mellanstora orter tror jag mer på Svenska Bio när det kommer till framtida uppköp, t ex köpte ju de Trelleborgs Grand i april från Videvox.

Intressant är Nordisk Films intåg på svenska marknaden under nästa år, med biografer i Uppsala och Malmö (om nu fortfarande dessa är aktuella som första orter). SF Bio får därmed för första gången på många år en tydlig konkurrent på orter där de idag står ensamma som multiplexbiograf. Genom sitt hälftenägande av Svenska Bio har SF Bio under lång tid kunna stå ohotade på sina 22 orter utan någon konkurrent om publiken.

Avslutningsvis lyfte analytiker Pablo Carrera hur bioföretagen i dessa stora koncerner har ganska låg risk när det gäller att uppgradera eller för den skull pröva nya modeller, samt att de genom sin storhet är de som sätter standarden i branschen. Det tycker Carrera är oroväckande för fristående och oberoende biografer. Såklart inte bara i Sverige utan i övriga delar av världen också.

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Europa Cinemas, Funderingar, Internationellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.