SF Bios systerbolag Finnkino i konflikt med Nordisk Film i Finland kring % av biljettintäkter och filmer blockeras.

Det har stått ganska lite i svensk press om den aktuella biografkonflikten som pågår i vårt grannland Finland sedan en månad tillbaka. Konflikten är intressant då den finska biomarknaden i mångt och mycket är lik den svenska.

Finnkino har liksom SF Bio och Svenska Bio en mycket stor andel av marknaden, närmare 70 % och liksom i Sverige i det närmaste totalt monopol i storstäderna. Finnkino och SF Bio ägs båda av Nordic Cinema Group som i sin tur ägs av amerikanska AMC som i sin tur ägs av kinesiska Wanda…

Nordisk Film å sin sida är ju även aktiva som distributörer i Sverige och ägs i sin tur av danska Egmont Media Group som omsätter 1,4 miljarder euro i över 30 länder, en jättekoncern i mediabranschen.

Konflikten berör biljettintäkter där Nordisk Film hävdar att Finnkino kräver för stor procent när det kommer till fördelning mellan biograf och distributör. Därmed har storfilmer som Borg vs McEnroe och finska biosuccén Man and a Baby (Yösyöttö) inte visats alls på Finnkinos biografer vilket såklart gett stora hål i plånboken för båda parter och inte minst producenterna till filmerna.

Konflikten ger mig ett antal frågor som även berör svenska marknaden.

 • Tydligt från Finland är att utbudet av independent biografer är avgörande när en sådan här konflikt uppstår. Hur skulle det se ut i Stockholm om SF Bio hamnar i konflikt med Nordisk Film i Sverige och inte visar All inclusive t ex?
 • Vad kan vi vänta oss i framtiden när det är stora aktörer som är en ”mindre del” i globala koncerner? Scenarion där liknande konflikter med stora ekonomiska förluster inte är något som gör att dessa tvekar om att gå in i en konflikt eller blockera filmer etc? Hur sårbara är de svenska mindre aktörer som inte har liknande stora ekonomiska muskler om en film skjuts upp eller blockeras?
 • Hur kan det påverka inhemsk produktion och visning i ett längre perspektiv och för den skull även den mindre kommersiella filmen?
 • Vem företräder oberoende biografägare i Sverige när det kommer till förhandlingar kring filmhyra och fördelning procent? Jag hör från flera håll om ökade filmhyror för biograferna som kommit som ett brev på posten, dvs ingen förhandling utan mer ”information”.
 • Hur sund är en marknad i längden med aktörer som har över 70 % eller som i Sverige över 80 % av marknaden och där makten/besluten landar längre och längre ifrån biografen?

Läs mer om finska konflikten:
Filmen Borg / McEnroe visas inte på Finnkinos biografer – vad är det som händer?” (Svenska YLE)
Top selling Finnish film and Borg movie hostages of Nordisk Film-Finnkino row” (Nordisk Film & TV fond)

2 kommentarer

Under Allmänt biografer, Funderingar, Internationellt

2 svar till “SF Bios systerbolag Finnkino i konflikt med Nordisk Film i Finland kring % av biljettintäkter och filmer blockeras.

 1. Har alltid tyckt att både SBF och Riksföreningen biograferna borde driva filmhyresfrågan som ett prioriterat ärende. Ska försöka lyfta det i båda organisationerna (men det finns olika saker i båda organisationerna som talar mot att det blir framgångsrikt). Heja Finland 🙂

  • Jag kan tänka mig att i Riksföreningen Biograferna där ju även distributör sitter med i styrelsen att det inte är så enkel fråga att driva kanske…

   Vet du hur SBF har förhållit sig till frågan genom åren, eller oförhålligt sig…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.