Ny rapport med fakta om bio i Norden

Igår presenterades en rapport med jämförande siffror på det mesta inom branschen i de nordiska länderna 2010-2016. Det är första gången biofakta sammanställs och jämförs i detta format och det finns en hel del intressant att läsa i den 56-sidiga rapporten.

Sverige har ett rejält utrymme för att öka antalet biobesök om vi jämför oss med grannländerna Norge och Danmark. År 2016 gjordes knappt 17 miljoner biobesök. Skulle vi nå upp i Danmarks nivå skulle det innebära ytterligare 8 miljoner biobesök och en ökad intäkt till biobranschen om drygt 800 miljoner kronor! Detta är något jag tycker det pratas väldigt lite om när det pratas om brist på pengar i branschen…
För Biografcentralens projekt Ny biosajt är det dock en tydlig vision och viktig markör i vårt arbete att genom ökad tillgänglighet med bio.se och moderna verktyg för oberoende biografer – antalet besök per capita ska upp!

 

Sverige tappade ett större antal biografer och salonger under digitaliseringen jämfört med samtliga nordiska länder. Var de kulturpolitiska insatserna inte tillräckliga att stödja de minsta biografern? Noterbart dock att trenden med minskat antal biografer och salonger vände år 2015 som Filminstitutets statistik tidigare också visat.

 

 

 

 

Biljettpriset då? Denna jämförande graf gäller 2015 och visar att vi hade då liknande biljettpriser som Norge och Danmark. Vi ska här ta med i beräkningen att momsen i Sverige på biobiljetten ökade från 6 % till 25 % i januari 2017 vilket gör att en jämförande graf som det här för innevarande år lär visa en större skillnad.

Du hittar rapporten Film på bio i Norden för nedladdning här!

Lämna en kommentar

Under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Internationellt, Kulturdepartementet, Ny biosajt, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.