Framtidstro på Centrumbiografen i Torsås FH och tankar kring biobesök per invånare!

Läser i Östra Småland ett reportage om Centrumbiografen i Torsås som drivs av Folkets Hus. Reportaget andas framtidstro och det är så roligt att läsa! Biografer är väl ändå en grym kulturinstitution som gång på gång visar att de inte ger upp, varken för konkurrens mot film i andra fönster eller för den skulle de enorma investeringarna med digitaliseringen för några år sedan på uppemot 1 miljon även ute på landsbygden. Biografen är en häftig folklig och kulturell mötesplats helt klart!

Torsås kommun i Kalmar län har strax över 7 000 invånare och är en av Sveriges minsta kommuner. Men den har en biograf! Förra året bjöd Centrumbiografen upp till strax över 4 100 besök i den officiella biostatistiken, vilket ger 0,6 besök per invånare och år. Centrumsalongen har 200 platser och med 111 visningar är snittet 37 besök per föreställning!

Torsås Folkets Hus är dock så mycket mer än bara bio – när jag frågar hur deras övriga verksamhet ser ut levereras en underbar radda med publika evenemang som förtjänar att lyftas:
* Skolbio två gånger per år med närmare 350 barn i salongen
* Senior/dagbio i samarbete med pensionsorganisationerna och kommunen
* Välbesökta visningar med lokala filmer
* Barnvagnsbio två gånger per år med paus under filmen
* Film i Glasrikets Filmfestival med tio visningar
* En mängd konserter och även Live på Bio med Carmen från Dalhalla
* Torsås revy lockar 3 500 besökare på 19 föreställningar
* Showskola för barn i låg- och mellanstadiet på skolloven
* Utomhusbio
* Visningar med skolan efter workshops med Reaktor Sydost
* Flera evenemang med Torsås Teaterförening och Kultur & Fritid

Det är imponerande minst sagt!

Tillbaka till biobesöken. Antalet besök nationellt förra året var drygt 1,7 besök per invånare och det är tydligt när jag kikar på statistiken att många biografer i kommuner som är i Torsås storlek och upp till 12-13 000 invånare ligger på mellan 0,3 och 0,8 besök per invånare.
Det finns biografer på dessa mindre orter där antal besök är uppe och nosar på 1,0 besök per invånare och år, ofta drivs de då privat. Men helt klart är att statistiken visar att det är möjligt att locka fler besökare för många mindre biografer.

Det är dock inte helt självklart för de flesta biografer att t ex öka antalet visningar, vilket är tydligt i statistiken ger fler besök, då merparten biografer drivs helt på ideell basis. Men det finns de som lyckas.

Jag tror att tillgängligheten kommer vara en viktig och givande faktor i framtiden. För Torsås och liknande biografer är det tydligt att statistiken visar att deras publik både kan utökas och deras stampublik kan gå oftare på bio. Det är här som Torsås fattat grejen och nu inom några veckor kommer erbjuda publiken att enkelt köpa biljett på sin hemsida. För att inte tala om när vår samlande bio.se lanseras senare i höst – då kommer det bli både roligt och enkelt för publiken att följa utbudet på Centrumbiografen och köpa biljetter! Idag vill publiken planera och boka/köpa sina biljetter i sin mobil och dator – här är det på många mindre orter svårt, för att inte säga omöjligt, för publiken att idag köpa biljetter i förväg.

Marknadsföring är en utmaning. Med bio.se vill vi ge Centrumbiografen och andra en nationell plattform där publiken kan upptäcka utbudet på sin lokala biograf i ännu större utsträckning än vad som görs idag – det kommer att ge resultat i form av ökad publik!

Det är alltid svårt sätta upp kvantitativa mål men jag tycker det kan vara både roligt och inspirerande. För en biograf i Torsås storlek borde det vara fullt möjligt att nå upp till 1,0 besök per invånare år 2019… biografer och dess eldsjälar är ju proffs på att hantera utmaningar och utvecklas!

 

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Digitalisering, Funderingar, Veezi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.