Jordgubbslandet – Sommarens kritikerflipp och filmbranschens flopp!

En superflipp – kritikernas lovord går för högtryck – Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är inte bara den enda svenska biopremiären – den är sommarens bästa film på bio alla kategorier!

Jag har nu hört recensioner där filmen jämförs med Roy Anderssons En Kärlekshistoria och andra tokhyllningar. Jag läser samtidigt upprörda inlägg på Facebook* kring den, för att vara diplomatisk, njugga premiärsättningen med 15 orter i hela landet och ingen (!) sättning i Stockholm stad alls.

Distributör av Jordgubbslandet är Filmcentrum Riks och det är en av deras första releaser på bio. Filmcentrum är ju en prisad, trygg och erfaren distributör av filmer på den institutionella marknaden, men att nå ut med en film på öppna visningar på svenska biografmarknaden är en helt annan femma. Skulle filmen nått ut bredare med en av de mer traditionella distributörerna, som verkar ha ratat filmen? Antagligen. Filmen har fått ett, jämförelsevis bland de lägsta, lanseringsstöd från Filminsitutet om 80 000 kronor, trots att den just är det som branschen efterlyser – en film där distributören ”vågar” gå upp med sin film under sommaren.

Filmcentrum vittnar också om ett mycket svalt intresse från kritiker och media på pressvisningar och det är först nu när några recensenter lyfter filmen som andra hakar på – det är inte lätt att nå ut varken bland biografer eller media som independent i svensk filmbransch. Viss självkritik och reflektion efterlyses även bland media som lätt kan slå på trumman och tycka att filmen borde visats på deras kvartersbiograf i Stockholm!

Om en söker på att se filmen i vår huvudstad ges EN möjlighet att ikväll se filmen i Tumba. Tumbascenen har 341 platser och visst vore det kul om den fylldes. Folkets Hus i Tumba har idag manuella biljetter och erbjuder (som väldigt många andra) ingen digital bokning/köpmöjlighet för publiken. Positivt är att Tumba Folkets Hus nu i augusti går live med Biografcentralens biljettsystem Veezi och kan då även erbjuda köp på nätet av biljetter. Idag hade det varit bra – för det är en hög tröskel nog att ta sig ut från innerstaden till Tumba och plus tröskeln att inte veta om en får biljett gör att besöket säkerligen inte blir av.

Vad kunde/borde gjorts annorlunda? Först och främst borde Filminstitutet gett minst ett dubbelt relasestöd, oavsett vad Filmcentrum ursprungligen sökte! Filminstitutet borde från sin helikoptervy sett att denna film lutade åt att bli den Enda svenska biopremiären sommaren 2017.
SF Bio som själva eftersöker svenska biopremiärer kunde gett denna svenska sommarfilm en sättning på Sture och några mindre salonger i Stockholm där den kunde fått en chans – nu avvaktar SF Bio första helgens publiksiffror före de väljer eventuellt att ta in filmen. Svenska Bio visar den i mindre salonger på två orter – ok för att testa intresset men filmen är inte ens nämnd på deras egen hemsida över aktuella filmer.

En ytterligare tanke kring sommarbio är nylansering  av det stöd som Filminstitutet hade för ett 10-tal år sedan där biografer som valde öppna upp sin biograf på mindre orter fick ett ekonomiskt stöd. Gör en ny omgång av detta stöd och koppla ihop med kommunens sommarjobb-satsningar där inte bara ortens invånare utan även turister ges möjlighet att se film på riktiga biografer med själ och engagemang. Ett engagemang som även de yngre sommarjobbarna i bästa fall tar med sig in i hösten med att fortsätta arbeta ideellt för att visa och se film för andra på orten.

* Efterlyser Igen ett branschforum som ställer frågor, ställer mot väggen och reflekterar mer öppet och inte bara på, oftast, filmrecensenternas egna Facebook sidor ”EFTERLYSES – du/ni som vill starta en nättidskrift för biografbranschen!”

Branschen kan lära sig något av Jordgubbslandet. Jag hoppas den gör det snabbt och att vi ser en mycket bredare sättning redan nästa helg – inte minst i Stockholm!

4 kommentarer

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Funderingar, Svenska Filminstitutet, Veezi

4 responses to “Jordgubbslandet – Sommarens kritikerflipp och filmbranschens flopp!

  1. monica kultur

    👍
    Skickat från min iPhone

  2. Eriksson

    Det var kanske inte så genomtänkt av distributören att lägga premiären då flertalet av de fristående biograferna håller sommarstängt…

  3. Pingback: Kan Filminstitutets lanseringsstöd bli mer intuitivt och flexibelt? Kanske införa ett ”Måndag-efter-premiär-stöd”! | Jens Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.