FHP tar viktig strid mot Skatteverket och momsdumheter!

la-bohme_hemsidan

Metropolitan La Bohème Foto: Folkets Hus och Parker

Biografen och momsen är återigen i utsatt läge. Denna gång är det Skatteverket som tagit beslut som innebär 6 % biljettmoms för en live-sänd föreställning, men 25 % biljettmoms på samma föreställning om den repriseras dagen efter (vilket glädjande nog sker då publiken strömmar till live-sändningar på många orter)!

Först och främst – det är sedan 1 januari alltså skillnad på en scenkonstframställan på vita duken mot en film på vita duken när det kommer till moms (filmen är inte längre att anses som kultur i momshänseende utan biljetten belastas med 25 % moms). Men scenkonst ska oavsett var den framförs beskattas med kulturmoms på 6 %, iallafall har det varit praxis tills nu.

Skatteverkets beslut innebär en höjning av biljettpriset med drygt 30 kronor för publiken beroende på vilken dag hen går på biografen för att se på live-sändningen (om normalpriset är 220 kronor). Eller är det tänkt att biografen ska ha samma biljettpris, vilket väl iofs publiken förväntar sig, och själva stå för minskade intäkter om flera tusen kronor pga nuvarande beslut från Skatteverket?

Bristen på logik är ganska bekymrande och lätt löjeväckande. Det är dock inte ok att biografer nu ska mista ytterligare intäkter, momshöjningen vid årskiftet är tuff nog för många.

Nu tar Folkets Hus och Parker tack och lov strid för att förmå Skatteverket att läsa på och ändra så att en live-sändning, oavsett live eller repris, återigen hamnar på kulturmomsen.

Läs gärna FHP´s vd Calle Nathanson reda ut begreppen och förklara närmare här: ”La Bohème är La Bohème är La Bohème

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Digitalisering, Funderingar, Kulturdepartementet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s