Årets Barnbio 2017 – de nominerade är…

En idé jag fick för sex år sedan firar nu 5-års jubileum – att dela ut en utmärkelse till Årets Barnbio! Varför? Jo för att sätta ljus på de biografer i Sverige som kämpar (ibland i motvind) för att ge barn och unga ett brett och rikt filmutbud på bio. Och för att lyfta frågan vad Barnbio är och hur kan den utvecklas! Inte att glömma blir också både nomineringen och vinsten något biograferna kan använda i sin marknadsföring och i dialog med stödgivare etc.

Som ytterligare energi för barnfilmen arrangerar vi varje år en Barnbiokonferens på vinnande biografen – i år kommer den ligga i slutet av maj. På 2016 Årets Barnbio, Panora Folkets Bio i Malmö, filmade vi alla seminarier som kan inspirera biografer och kommuner att göra nya verksamheter på biografen för barn och unga (se filmerna här!)

Idag släpper vi de tre nominerade biograferna, alla vinnare redan. Nästa fredag blir det traditionsenlig prisutdelning under bästa Barn- och Ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö Rådhus – stiligt värre!

Här är pressmeddelandet:
**************************************************
Med rekordmånga nomineringar från publiken presenterar Biografcentralen de tre nominerade biograferna till Årets Barnbio 2017. Över 320 personer har nominerat 22 favoritbiografer på www.barnbio.se när det kommer till att visa riktigt bra barnfilm och där de yngre besökarna känner sig extra välkomna!

CNEMA NORRKÖPING

Cnema har sedan öppningen 2011 etablerat en stark och generös verksamhet med ett varierat och brett filmutbud samt ett av Sveriges främsta filmpedagogiska center med skolbio och eget skapande för barn och unga.
Cnema drivs av Norrköpings kommun. Läs mer på www.cnema.se.

CENTRUMBIOGRAFEN RONNEBY

Flest av publikens nomineringar och med enorma hyllningar till personal för ständigt professionellt bemötande av den yngre publiken. I motiveringar lyftes bland annat ”Gratisbio för barn” under sommar- och höstlov fram som som under 2016 arrangerades i samarbete med Ronneby kommun.
Centrumbiografen drivs av Tomas Forsberg och Peter Johansson. Läs mer på www.centrumbiografen.se.

BIO RIO STOCKHOLM

Med sing-a-long bio för barn, retro-barnklassiker och premiärkalas på fredag eftermiddag med ballonger är Bio Rio mycket uppskattat av såväl små som stora cineaster.
Bio Rio drivs av Folkets Hus och Parker. Läs mer på www.biorio.se.

– ”Inför vårt 5-årsjubileum med utmärkelsen Årets Barnbio är vi glada över att för första gången ha en privatägd biograf bland de nominerade. Centrumbiografens ägare förtjänar uppmärksamhet inte minst också för sin andra biograf Metropol i Karlshamn där kommunens verksamhet ”Filmrullen*” sedan 1989 lockar barn till att se en bredd av filmer.” säger Jens Lanestrand, verksamhetsledare på Biografcentralen.

*Filmrullen presenterades på 2016 års Barnbiokonferens på Panora Folkets Bio i Malmö och kan ses i sin helhet på Biografcentralens hemsida här!

Om Årets Barnbio
Biografcentralen delar för femte året ut priset Årets Barnbio som består av 15 000 kronor och diplom för vinnande biograf. Även diplom delas ut till de 2 övriga nominerade biografer att sätta upp i sin foajé som ett bevis på sin uppmärksammade verksamhet för barn. 

Vinnaren avslöjas under BUFF Filmfestival i Malmö fredag 24 mars och utmärkelsen är ett samarbete med Föreningen Sveriges FilmfotograferFöreningen Filmregionerna och Sveriges Förenade Filmstudios.

**************************************************

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Barnfilm, Biografcentralen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.