Kulturdepartementet ger svar om höjda momsen och SFI om nytt biografstöd

För ett tag sedan lyssnade jag på Kulturdepartementet och SFI på Riksföreningen Biografernas årsmöte på Bio Rio i Stockholm. Där levererades tydliga och raka (men inte så roliga) besked kring kommande momshöjningen och information kring det nya stöd på 25 miljoner som SFI ska fördela redan i år.

Först gällande momshöjningen som det höjs fler och fler röster mot, både från biografer, publik och politiker. Enligt Anna-Karin Adolfsson och Katja Björklund, Kulturdepartementet är dock redan själva momshöjningen beslutad – i december 2015. Den kommer att genomföras, oavsett protester eller inte.
Framöver finns utrymme rent politiskt i Riksdagen för att mer generellt diskutera målen i Filmpropositionen. Men inte huruvida det ska bli eller inte bli en statlig filmpolitik, eller momshöjning (*redigerad, se nedan). Anledningen till detta tydliga svar är helt enkelt att så ser beslutsordningen ut, den politiska agendan.

Så, momshöjningen är skriven i sten är min tolkning, dvs dags att förbereda för de konsekvenser det innebär.

Skärmavbild 2016-04-29 kl. 12.05.25

Ur ny rapport från SFI: ”Stärka mindre biografer i glesbygden och på mindre orter 2016”

Efter Kulturdepartementets berättade Kristin Engstedt från Svenska Filminstitutet om ett nytt Biografstöd.

Det nya stödet är de 25 miljoner som Kulturdepartementet beslutat ska falla ut 2016-2019 för att minska konsekvenserna av momshöjningen och för att stärka mindre biografer i glesbygden och på mindre orter (läs pm här).

SFI har valt i sin tolkning av detta stöd att 2016 avsätta mellan 10-15 miljoner för en generell utdelning till gröna momsregistrerade biografer (som påverkas mest negativt av momshöjningen, se tabell). Alla dessa biografer får en viss procentsats, förhoppningen är 20 % av nettointäkterna.
Själva fördelningen av stödet ska beslutas av SFIs styrelse 12 maj, därefter kan en förvänta sig ansökningshandlingar på SFIs webb kring 15 maj.
Det blir 2 ansökningsdatum för detta stöd under 2016, dels 15 juni med besked i augusti, samt 5 september. Syftet är att biograferna som det berör  dels ska kunna bygga upp en buffert inför 2017, dels höja standarden och stärka sin biografs attraktionskraft. När det gäller att t ex byta ut stolar eller teknik finns det ju även andra biografstöd att söka för.
Det är kring 150-190 biografer som idag är gröna och momsregistrerade och som kommer att beröras av stödet.
Även om stödsumman blir generell för alla gröna momsregistrerade biografer kommer det att krävas att biografen skickar in en ansökan.

Konsekvensen av momshöjningen är ju inte att biljettpriset riskerar att öka med 19 eller 20 kronor för alla biografer. För merparten av de större biograferna innebär det en förändring på -9 då även SFI´s Biografavgift försvinner från årskiftet, se tabell.
Dock innebär en momshöjning även minskat utrymme när det kommer till investeringar och kvittning av moms (något som SFI´s rapport inte tar upp, ej heller har jag hört detta från Kulturdepartementet i konsekvensanalysen).
Likaså finns det en oro från biograferna att distributören kan komma att öka sin %-sats för att inte minska sina intäkter. Dock ökar inte momsen på filmhyran till 25 %, utan är kvar på nuvarande 6 %.

Så, kontentan: Momshöjningen blir av, oavsett om du som biograf gillar det eller inte. Det gäller att acceptera läget och förbereda sig så bra som det bara går…
Likaså är det nu mer tydligt vilka biografer som omfattas av delar av 25 miljoner stödet – gröna momsregistrerade biografer!

Ladda gärna ner rapporten som SFI nyss presenterade: Övergripande strategi för att stärka mindre biografer i glesbygden och på mindre orter 2016

PS, moms och politik är långt ifrån glasklart… Jag reserverar mig mot att jag missuppfattat innehåll och mot felskrivningar ovan. Jag valde ändå att skriva om detta då jag bland annat i media läst många insändare från inte minst politiker som inte överensstämmer med verkligheten. Likaså finns det en oro bland biograferna, en oro som med detta inte försvinner, men spelreglerna börjar bli mer tydliga.
Kommentera gärna!

* Redigerad efter publicering. Följande mening är borttagen: ”Dessa 2 frågor är upp till Regeringen att bestämma, och så är det beslutat.” Förtydligande är att både momshöjningen och finansieringen av filmpolitiken beslutades av riksdagen i december, alltså inte av regeringen.

4 kommentarer

Filed under Allmänt biografer, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

4 responses to “Kulturdepartementet ger svar om höjda momsen och SFI om nytt biografstöd

 1. Eriksson

  Jaha, så de här 25 millarna är medvetet planerade att ta slut 2019 och sedan kommer inget mer?. Ungefär som en palliativ vårdinsats.
  Att denna tafatta Alvedonkur precis sträcker sig över riksdagsvalet känns ju då inte som en tillfällighet.
  Jag trodde det skulle införas en mer permanent kompensationsmodell för de mest utsatta teatrarna nu när film i salong upphör att vara kultur.
  Usch så sunkigt.
  /M.E.

  • Jag håller inte med i din ”sunksyn”.
   Det kan hända mycket fram till 2019 på det filmpolitiska området – bra saker! Inte minst då beslut kan tas utifrån kulturpolitiska analyser och inte styras utifrån monopolets önskemål för att fortsätta stödja filmavtalet som skett senaste åren.

   Däremot är det viktigt att SFI och Kulturdepartementet fortsätter att ta in hur det går till att driva en biograf, t ex hur de ekonomiska möjligheterna är, något de hade ytterst dålig koll på före momsgenomgången. De har också fått en inblick genom alla biografer som svarade på remissen i somras – hoppas de fortsätter att besöka verkligheten framöver!

 2. Eriksson

  Biografen lever med långa perspektiv, det finns ju flera som levt i över 100 år. Hoppas innerligt att den skaran tillåts fortsätta öka En långsiktig syn och förutsägbara spelregler är att föredra framför trixande och fnattande med olika kompensationer och stöd inför varje kulturbudget eller riksdagsval.
  Film på bio ÄR kultur och bör momsbeläggas därefter. Måste man sedan av budgetskäl pungslå biografnäringen finns andra kamerala verktyg med bättre precision.
  -Ta från de rika och ge till de fattiga, var det någon som sade. Fast det var på den tiden folk hade ryggrad.
  /M.E.

 3. Pingback: Beslutet om höjd biomoms till 25 % står kvar. Dags att lämna skyttegravarna! | Jens Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.