SBF – Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann!

hundraaringen”Sveriges Biografägarförbund ska fylla hundra år, och på hans(!) födelsedag är det fest på ålderdomshemmet. Både kommunalrådet och lokaltidningen är inbjudna. Trots sin imponerande ålder är Sveriges Biografägarförbund pigg, och eftersom han inte är så intresserad av kalaset kliver han istället ut genom fönstret och försvinner sedan iväg på mängder av äventyr…”

Nja, så ser inte framtiden ut för Sveriges Biografägarförbund (SBF) som denna vecka firar 100 år med visningar, middagar och debatter. Snarare skulle jag ändra helt i slutet och hävda att SBF till skillnad från filmens Allan Karlsson varken är pigg, intresserad eller sugen på några nya äventyr…

SBF har spelat ut sin roll, inte minst tack vare att Filmavtalet nu sägs upp och att en kompletterande organisation i form av Riksföreningen Biograferna bildats som numera samlar närmare 250 av landets biografägare (Läs: Ny biograforganisation i Sverige – äntligen!).

SBF har varit och är främst en exklusiv lobbyorganisation för SF Bio och Svenska Bio som genom föreningen ”låtsas” föra talan för alla Sveriges biografägare i debatter, remisser och andra kulturpolitiska sammanhang – otroligt att detta fått pågå i 100 år…

SBF har bevisligen i många år fullständigt nonchalerat sina små och medelstora biografägare  (dvs majoriteten av föreningens medlemmar) och tydligt visat detta i remissvar vars åsikter gått stick i stäv med medlemmarnas intressen, samt ekonomiskt gjort livet surt för biografägarna genom att t ex inte samlas kring VPF överenskommelser när digitaliseringen slog igenom.
Istället för att genom SBF hitta en ekonomiskt bra VPF-lösning för alla Sveriges biografägare (vilket skett i flera andra länder) valde SF Bio (ständig ordförande i SBF) och Svenska Bio (ständig sekreterare i SBF) att själva förhandla med distributörer och lämna övriga SBF-medlemmar helt i sticket.

Det finns mängder med frågor där SBF skulle kunnat ha spelat en avgörande och viktig roll för Sveriges biografer – nationell hemsida för alla biografer, teknikupphandling, fungerande och moderna boknings- och biljettsystem, samt utvecklande och innovativ kring logistik och frakter. Varför har inget skett? Varför verkar SBF mest lyckas prestera en omodern logistikdatabas och fraktavtal med Posten och Bussgods?
Svaret finns i ledningen – det sitter i väggarna hos SBF. Tidigare styrelsemedlemmar jag pratat med vittnar om rent maktspel, mobbing av kvinnor i styrelsen och att styrelsen helt och hållet är ett spel för gallerierna.

Sveriges Biografägarförbund = Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Helt naturlig utveckling.
Punkt.

1 kommentar

Filed under Allmänt biografer

One response to “SBF – Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann!

  1. Pingback: Bloggjubileum – inlägg nummer 300! 121 342 visningar, uppseendeväckande inlägg och vlogg kanske? | Jens Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.