Digital fil(m)distribution för kvalitetsfilm beviljas 480 000 kronor från Kulturbryggan!

Biografcentralen gillar att gå från ord till handling!
I december förra året publicerades 5 välbesökta blogginlägg kring digital filmdistribution här på bloggen, skrivna av Jonas Söderqvist, projektledare, vilket i sin tur ledde till att vi sökte Genomförandestöd i september 2014 från Kulturbryggan. Nyss beviljades vår ansökan som kommer innebära mycket positiva förändringar för både distributörer av kvalitetsfilm och för personalen på kvalitetsfilmsbiografer – Hurra!

Här finns pressmeddelandet som gick ut 7 november och under vår Framtidskonferens i Stockholm nästa vecka presenterar vi tekniken och projektet närmare!
*************

Biografcentralen logotype

 

 

 

 

 

Biografcentralen har beviljats 480 000 SEK från Kulturbryggan för ett digitalt fil(m)-distributionssystem för independentfilm i samarbete med Folkets Bio Filmlager!
Bakgrund:
Trots digital visning av film på svenska biografer sker än idag all frakt av filmmediet (hårddiskar) analogt, dvs med buss- och lastbilspaket som är kostsamt, tidskrävande och med stora miljömässiga belastningar.
Behovet av en moderniserad digital distribution mellan biografer och distributörer som också är öppet för fria producenter/regissörer av kort- dokumentär- och independentfilm är stort.

Det av Kulturbryggan beviljade projektet handlar om att vidareutveckla och färdigställa ett system som är framtaget av Jesper Furu på dibitek i Malmö, och som under hösten på uppdrag av Biografcentralen och Folkets Bio pilottestats på en handfull biografer med lyckat resultat.

Jens Lanestrand, verksamhetsledare på Biografcentralen: ”Svenska kvalitetsfilmsbiografer förtjänar en sorgefri distribution av film direkt in i sina maskinrum, och därmed slippa krångel med bortkomna filmkopior, arbetskrävande leveranser och inte minst höga fraktkostnader.
Med Jesper Furu´s nya system öppnar vi upp för detta och ser med glädje framemot att dra nytta av den digitala tekniken fullt ut för ett breddat utbud av kvalitetsfilm på svenska biografer!”

”Filmbranschen är både en kommersiell och kulturell arena. För den icke-kommersiella kvalitetsfilmen krävs offentliga medel för att komma ut till biografer och publik. Genom samarbetet med Biografcentralen och stödet från Kulturbryggan kan vi nu hålla jämn takt med de kommersiella system vars tjänster inte är gångbara för kvalitetsfilmsdistribution”, säger Rose-Marie Strand, verksamhetsledare på Folkets Bio Filmlager och barnfilmsinköpare på Folkets Bio.

* Folkets Bio Filmlager i Malmö är idag Sveriges ledande bokningsbolag för kvalitetsfilm. Filmlagret hanterar årligen 15 000 bokningar och distribuerar titlar för Atlantic Film, Filmcentrum, Folkets Bio, Noble Entertainment, NonStop Entertainment och TriArt Film.

För mer information kontakta
Jens Lanestrand, 0761 – 99 33 80, jens.lanestrand@biografcentralen.se
Rose-Marie Strand, 0736 – 82 75 30, rosemarie.strand@folketsbio.se

KulturbrygganLogo_vit

 

 

 

*************

16 kommentarer

Under Allmänt biografer, Digitalisering, FILMDIST

16 svar till “Digital fil(m)distribution för kvalitetsfilm beviljas 480 000 kronor från Kulturbryggan!

 1. På fredag kommer äntligen Telia till vår lilla biograf och installerar dedikerat ADSL till Uniques Movie Transit, efter att jag har tjafsat i två månader med kommunen som äger fastigheten.

  I min naivitet trodde jag att jag därmed skulle slippa krångla med hårddiskar framöver, men detta pressmeddelande tolkar jag som att Folkets Bio kommer använda ett eget system. Och i ditt inlägg från 18 december 2013 skriver du att fyra olika leverantörer, som kräver olika system ute på biograferna, är ett realistiskt scenario.

  Är det dit vi är på väg alltså?

  I sådana fall kan jag tyvärr inte dela din entusiasm över denna nyhet.

  • Tack för dina frågor Filip – högst viktiga och bör ställas!

   Det system som Biografcentralen fått beviljat medel för handlar om att säkra digital distribution för kvalitetsfilmen och independentfilmen, såväl svensk som utländsk.

   Redan när jag för flera år sedan hörde talas om Uniques gratisinstallationer över hela Norge kände jag att nu gäller det att vara vaksam och på sin vakt. There is no free lunches! För biograferna låter det ju bra att allt är helt gratis… men någon ska såklart betala i andra änden och den ekonomiska symbiosen mellan distributör och biograf är tight. Det som kostar i underhåll av gungorna kan man tjäna in på karusellen etc.

   Jag kände också att nu är det stor risk att vi snart sitter med ÄNNU ett monopol i visningsbranschen – nu i form av Unique som multinationellt företag med vinst i sikte. Inget fel med vinst – men det fungerar inte för att täcka allas behov!

   Oavsett om en överföring kostar 200 eller 500 kronor för en distributör att få leverans av sin film till en biograf i Unique systemet så visas det idag 1000-tals visningar över hela Sverige där intäkterna är noll eller betydligt mindre än nästa Hunger Games, vars distributör utan att blinka kan ta den kostnaden för en överföring till alla Sveriges biografer med höga biljettintäkter.

   Sedan finns det filmare och egna producenter som idag inte får tag på en traditionell distributör utan sitter och distribuerar sin egen film – även för dessa är detta system tänkt att vara öppet för. Några debutantfilmer som Biografcentralen stöttat på olika sätt och där producenten eller regissören ”tvingats” bli sin egen distributör är t ex Din barndom ska aldrig dö av Marcus Carlsson och Under Gottsunda av Viktor Johansson. Genom stödet från Kulturbryggan kan systemet också anpassas och öppnas upp för en direktväg mellan indieproducenter och maskinrummen!

   Jag kände starkt att det fanns anledning att bevaka frågan och i bästa fall även leda på en utveckling för den mindre kommersiella delen av biomarknaden tills kvalitetsfilmen kan distribueras digitalt på sina villkor.
   För det är olika villkor för olika distributörer i Sverige idag.
   SF Film hade 2012 17,7 % av marknaden, ”Övriga” hade 4.2 %. Under Övriga kan du hitta samtliga distributörer som idag anlitar Folkets Bio´s Filmlager, förutom Noble Entertainment som själva stod för 2,2 % av marknaden.

   Det är två olika världar och skulle inte ett alternativt system tas fram skulle inte t ex Folkets Bio´s Kortfilmsatsningar, som är gratis för biograferna att visa, kunna fortgå – räkna själv ut kostnaden för kostnaden för digital överföring av 7 kortfilmer till 40 biografer… varje halvår…

   Så – det kommer för de biografer som även installerar det system vi är med och utvecklar/finansierar, att bli mer än en mottagande enhet i maskinrummet. Men här tror jag på att filmklimatet på kort och lång sikt blir rikare med fler än en aktör!

   • Efter att ha läst på lite mer om det vildvuxna ekosystemet Filmdistribution har jag modererat min pessimism. Jag förstod redan innan att det inte finns några gratisluncher här i världen och att någon i slutändan måste betala utrustningen och uppkopplingen som Unique ”bjuder på”. Men att det handlade om flera hundra kronor per film hade jag inte anat, och inte vilka följder det får för smala filmer.

    Så visst, det finns behov av en oberoende distributör till de oberoende filmerna. Hoppas bara att det här ”Jesper Furu-systemet” (verkligen hög tid att hitta på ett klatschigt namn för tjänsten!) gör allt rätt. Dvs programvara byggd på öppen källkod, portabel till olika operativsystem, modesta krav på QoS för uppkopplingen osv, och att den följer alla tänkbara standarder som finns i stället för att skapa nya.

    I så fall kommer jag gladeligen installera systemet på någon av de fyra Internetanslutna datorer som vi redan måste ha påslagna dygnet runt i maskinrummet.

   • Härligt att höra Filip, det är inte helt enkelt att sprida och dela med sig av kunskap och tankar kring detta, glad att du först reagerade som du gjorde så jag fick chans att försöka förklara lite bättre vad vi vill skapa!
    Dina tekniska önskemål tar jag med till Jesper såklart – systemet ska också få ett vinnande namn…kanske ska föreslå en namntävling:)

    Gällande fyra datorer som står på – nu blir jag nyfiken – vad är deras olika funktioner idag?

   • 1. Backofficedatorn (Win) som behöver vara igång för att det ska gå att boka biljetter
    2. Info-datorn (Win) som visar filmprogrammet på en skärm i foajén
    3. Supermicron (Win7) som Videvox och jag använder för att administrera och felsöka på distans
    4. Dolby-servern (Linux) som måste vara igång för att man ska kunna tanka filmer och bygga shower på distans

    Och nästa vecka får vi alltså en burk från Unique, en femte dator som måste snurra dygnet runt för att driva vår enda salong med tre visningar i veckan.

    Så snälla, gör det möjligt att använda en befintlig dator, förslagsvis Supermicron, för att köra Det Namnlösa Systemet!

   • Oj, många datorer blir det! Jag tar såklart med din önskan inför det namnlösa systemet:)

 2. Efter att ha försökt installera Movie Transit på en Christie projektor i två veckor med hjälp av MT:s support säger jag – Välkommen till fler aktörer. Särskilt till de som är idéburna och inte bara ett företag. Vi kommer säkert igång med MT också så småningom trots arr de är inkörda på Barco men det är med extra glädje jag kommer att koppla in sladden från Folkets Bio och Biografcentralen.

 3. Eriksson

  @pelle52. Prova att koppla MT-apparaten till uppspelningsservern istället för projektorn 🙂

  • Eriksson

   Aha, nu såg jag vem ”pelle52” är och förstår problematiken. Ursäkta den vaga sarkasmen ovan.
   Såvitt jag vet sitter du med en verkligt rar fågel i ditt knä, landets enda Christie-IMS. Kan bli lite knivigt att få ihop det där.

  • Hej Eriksson. Lite otydligt för mig då mediablocket är inbyggt i projektorn. Men gissar att du menar att jag ska koppla allt via en switch istället för att att konfigurera och ansluta via NAS2. Men det är just det Supporten vill, att jag ska ansluta som NAS2. I instruktionen för hur tekniken ska anslutas beskrivs uppkoppling via FTP men enligt supporten fungerar inte FTP om bion investerat i en Christieprojektorer. Ber om ursäkt för fikonspråket som jag nyligen tvingats lära mig 🙂 Förlåter även dig för din vaga sarkasm.

   • Pelle – låter krångligt, och jag är inte tekniskt bevandrad kring detta alls. Om de hittills inte skickat tekniker till så går det att läsa detta i Uniques erbjudande: ”Gratis utrustning & installation: Vi levererar kostnadsfritt vår mottagarenhet, som inkluderar 2TB lagring, och integrering mot biografens avspelningsserver, samt en VPN Firewall som förhindrar intrång och ger tillgång till vårt nätverk. Vår utrustning är mycket enkel att installera, men där det går snett skickar vi tekniker för installationshjälp, utan extra kostnad.”
    Lycka till!

 4. Eriksson

  Har studerat den där mojängen lite och det verkar faktiskt rätt besvärligt att integrera ”icke-Christieprylar” i systemet.
  Men (som det indiskret antytts ovan): detta är inte min huvudvärk. Inte Jens heller och framför allt inte Pelles. Efterlys kostnadsfri tekniker från andra sidan kölen och luta dig tillbaka. Har leverantören lovat får leverantören leverera.
  Jag kanske ska ge Jesper/Malmölagret ett litet varningspip för denna typ av utrustning.

  • Hej Eriksson nu har jag klurat ut vem du är. Blir glad av att ”höra din stämma”. Jag kanske har den första men inte sista integrerade Christien så en B lösning är kanske nåt att fundera på inför Folkets Bio och Biografcentralen satsning. Det måste finnas fler portar och sätt att kopiera en film på när hårdisken för nedtankning finns mindre än 1 meter från projektorn. Men jag lyder ditt råd och lutar mig tillbaka tills dess MT:s tekniker kommer.

 5. Ping: 7 år sedan första spadtaget för FILMDIST – nu på närmare 280 biografer över hela Sverige! | Jens Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.