Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern kan ges en ny chans för filmkonsten 31 mars!

Om 2 månader har Kulturförvaltningen i Stockholm möjligheten att ge invånarna en ny möjlighet till ett nystart för ett spännande, brett, jämställt, mångfalt och lockande filmkonstutbud på Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern.

2014-03-31 ges möjlighet att säga upp avtalet med SF Bio – något jag hoppas att Stockholm Stad noga överväger och utreder. Om inte så avtalet sägs upp sitter SF Bio kvar till 2017.

Klarabiografen behövs som en filmscen där inte bara visningar matas in av SF Bio, utan där Kulturhuset själva eller annan filmkulturell aktör, eller samarbete mellan flera, kan ge publiken en blandning av visningar, barn och unga arrangemang, seminarier, debatter, samtal och besök. Stockholm behöver fler fria scener för film, om det råder det ingen tvekan om.

Vi var många som reagerade kraftigt när det blev känt att SF Bio gavs driften (utan upphandling eller möjlighet för andra aktörer) av Klarabiografen i december 2011, bland annat genom en debattartikel i Dagens Nyheter ”Hur kan SF få ta över den sista kommunala biografen”.

Jag (o)roade mig genom att söka igenom Kulturförvaltningens årsredovisningar och fann följande om Klarabiografen under åren 2008-2012:

Kulturförvaltningens Årsredovisning 2008.
”Bland årets nyheter kan nämnas den officiella invigningen av den högteknologiska Klarabiografen som bl a visar konst-, kort- och dokumentärfilm.”

Kulturförvaltningens Årsredovisning 2009:
Varken ”Klarabiografen” eller ”biograf” nämns överhuvudtaget.

Kulturförvaltningens Årsredovisning 2010:
Varken ”Klarabiografen” eller ”biograf” nämns överhuvudtaget.

Kulturförvaltningens Årsredovisning 2011:
”Kulturhuset har under verksamhetsåret 2011 tecknat ett avtal med SF Bio som under de tre kommande åren övertar den dagliga driften på Klarabiografen.

Kulturförvaltningens Årsredovisning 2012:
”Besökarna har också kunnat ta del av en ”Nytt för året” är att SF Bio hyr och driver huvuddelen av filmrepertoaren med kvalitetsfilm. Detta tillför därmed en stor mängd visningar jämfört med tidigare år. Kulturhuset visar eller initierar cirka 100 visningar per år utanför det utbud om cirka 900 visningar som SF står för. För tredje året visade Klarabiografen Recent Experimental Short Films (REX) som presenterade de bästa experimentella kortfilmerna från elva europeiska länder. Stockholms filmfestival gästade Kulturhuset under två veckor och bjöd på ett 40-tal filmvisningar och seminarier i Klarabiografen.”

Det är tydligt att Kulturhuset när de invigde Klarabiografen 2008 hade en hög svansföring och goda intentioner, men uppenbarligen blev det inte vad man tänkte sig. Om nu inte Kulturhuset själva vill driva verksamhet i Klarabiografen så finns det aktörer som vill och är beredda att engagera sig för publiken och filmkonsten.

Det vore intressant och givande med ett öppet möte där Klarabiografens kreativa framtid kunde diskuteras mellan Kulturhuset Stadsteatern och fria filmaktörer i Stockholm under februari månad. Jag är övertygad om att ett sådant möte skulle ge ansvariga gott underlag för att välja en mer filmkulturell väg än 2011!

3 kommentarer

Filed under Allmänt biografer, Funderingar

3 responses to “Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern kan ges en ny chans för filmkonsten 31 mars!

 1. Eriksson

  Äsch, vad då ”matas in av SF Bio”? Repertoaren på Klara är i stort densamma som på Grand, Victoria, Sture, Zita eller Rio.
  Jag gillar inte heller hur den där ”upphandlingen” av driften på Klara gick till, men tittar man på vilka filmer som sätts upp verkar våra kvalitetsfilmsdistributörer inte vara särskilt fientliga.
  Den kvalitetsfilmsintresserade allmänheten tycks heller inte dela din (och min) skepsis till Klara, biografen har stadigt stigande besökssiffror. Jag gjorde själv en jämförande publikstatistik under tre veckor på en kvalitetsfilmfilm som sattes upp parallellt på Klara och Zita på likvärdig visningstid. Klara ”vann” publikens gunst om än med knapp marginal.
  Det är lätt att skälla på SF Bio men det finns faktiskt fler som ska ha ovett här. Men kan man skälla på den gemene biobesökaren om den föredrar Klara framför en annan biograf?

  • Med ”matas in av SF Bio” så menar jag att det till övervägande del är just filmvisningar och inget extra. Det är ingen skillnad på som du skriver mot Sture, Grand och Victoria, men det borde vara skillnad med aningen mer dynamiskt nyttjande av en biosalong i huvudstadens offentligt finansierade kulturhus. Seminiarier, regissörsbesök, work in progress, debatter, samtal, filmanalys, klassiker, barnfilmer, konstfilm, dokumentärfilm, you name it. Att jämföra med Zita och Rio håller jag inte med om.

   Visst kan inte SF Bio belastas med vad de nyttjar salongen till, min inställning i inlägget är just att situationen kan förändras genom ledningen och förvaltningen. En chans de har nu om 2 månader.

   Kul med ökade publiksiffror – det är bra inför 1 januari 2015 när en ny aktör förhoppningsvis tar över och programsätter blandat, brett, lågt och högt!

   • Eriksson

    Visst, där har du rätt. Det var repertoarkörningarna jag jämförde. En ny aktör på Klara kunde nog göra biostockholm mer spännande.
    Ökade publiksiffror vet jag inte om min amatörstatistik tyder på. Snarare hur en ganska konstant publik fördelas på alldeles för många salonger som kör samma film. Den procentuella beläggningen per salong blir för låg för att biograferen ska gå runt. Fast det är ju inget problem om man har en kapitalstark ägare i ryggen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.