Mörk dag för nordisk biografmångfald – SF Bio sålt till riskkapitalister!

Många skriver om de risker som SF Bios försäljning till Ratos innebär och det med all rätta. Mångfald i utbudet på svenska biografer har de senaste åren blivit allt mer sämre. Kanske inte om man jämför antal titlar men SF Bios höga kommersiella krav slår hårt mot filmer som första helgen inte spelar in tillräckligt med stålar och säljer tillräckligt med popcorn.

Ett tydligt exempel från förra våren gällde SF Bios prioritering när både kalkonfilmen Sean Banan och spelbarnfilmen Isdraken gick upp inom två veckor med liknande målgrupp. Massiv kampanj för kalkonen och dyster programsättning för den enda svenska riktiga spelfilmen på lång tid i Sverige. Isdraken fick alldeles för tidigt efter premiären endast några eftermiddagstider på veckorna och nådde upp till mycket låga 17 000 biobesök.

SF Bio är med sin position också en aktör där kvalitetsfilmer och dess distributörer får betala stora pengar för att visas på SF-biografer genom VPF-avtal vilket ibland knappt spelar tillbaka insatsen för distributörerna. I Norge såg man snabbt problemen med VPF och Film & Kino tog snabbt fram ett nytt anpassat stöd för mindre distributörer för att säkerställa en mångfald och hjälpa den smalare filmen. I Sverige och hos SFI har vad jag sett inte hänt flaska vilket kan bero på de begränsningar som filmavtalet sätter upp. När det kommer till filmavtalet vet vi ju vem som styr…SF Bio även där.

Läser samtidigt hur SF Bio i Norge köper upp fler biografer, bland annat i Bergen och även rykten om Oslokino. Det är illavarslande för ett land som på så många sätt sticker ut när det gäller bättre mångfald och utbud i Norden.

Hur 17 kunde har det kunnat gå så långt här i Sverige? SF Bio har 90 % av marknaden i svenska storstäder, nu går de ihop med riskkapital.
Verkligen inte en dag för svensk filmutbud där vi skulle behöva fler distributörer och producenter som vågar ta risker när det kommer till smalare film – chansen att visa filmen i storstäderna minskar rejält när det är inom kapitalet riskerna tas och inte i det konstnärliga!

En mörk dag för filmkulturen och i värsta fall även för svensk film.

1 kommentar

Filed under Allmänt biografer, Funderingar, Internationellt, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

One response to “Mörk dag för nordisk biografmångfald – SF Bio sålt till riskkapitalister!

  1. Kalle B

    Bra skrivet Jens.Du har fulla medhåll i allt
    Kalle B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.