Elektra Västerås – Årets barnbio 2013!

2013-03-15 21.35.45På den lika högtidliga som stämningsfulla galan i arrangemang av BUFF och Malmö stad avslöjades i fredags kväll vinnaren av Årets barnbio 2013. Bland de tre nominerade drog i år Elektra Bio det längsta strået och fick förutom ett vackert diplom även en prischeck på 15 000 kronor som är ett resestöd för fortsatt positiv utveckling av biografen och dess personal!

Motiveringen som lästes upp av prisutdelare Håkan Bjerking från Sveriges Filmregissörer löd: ”För en inspirerande och rik verksamhet där små och stora barn uppmärksammas och med öppen famn bjuds in till biografen för att både se och göra egna filmer. En biograf som bjuder in till delaktighet och engagemang och där omtanken om filmkvalité och barnens bästa alltid hamnar högst!”

Elektra Bio i Västerås visade under 2012 närmare 25 olika barnfilmstitlar på över 220 visningar för 3 300 personer, en anmärkningsvärd och inspirerande siffra (källa Svenska Filminstitutet). Elektra Bio skiljer sig lite åt då alla deras visningar är öppna vilket ger en hög offentlig statistiken (SFI har tyvärr inte siffror på slutna visningar då filmavtalet anser inte att de är lika värda, dvs denna publik syns inte… #svensk filmpolitik).

Här ett inspirerande urval av Elektra Bios barnverksamhet (Västerås kommun har 111 000 invånare):
* Matinéer varje helg med 1-2 olika titlar, oftast både lördag och söndag
* Förskolevisningar (öppna även för föräldrar med barn hemma) 1-2 gånger i månaden samt vissa veckor fler visningar
* Skolbio från förskoleklass och uppåt
* Flera olika filmer och många dagliga visningar under sport, påsk och höstlov
* Satsningen Movietz i samarbete med Västerås kommun och Öppna kanalen som är en skapande filmverksamhet för 10-15 åringar med drop-in en eftermiddag i veckan.
* En liten trappa som möjliggör för barnen att når upp till kassan (ett måste för en ”riktig” barnbio värd namnet)
* Lekhörna i cafét vid behov och samarbete med närliggande teater där Elektra alltid lägger en knattevisning en halvtimme efter helgteaterföreställningar så att barn och vuxna som inte fick plats på teatern istället kan gå på film:)
* Erbjuder ”Eleverna tar över bion” där en skolklass kan driva sin egen bio för en dag eller kväll. Eleverna handleds i allt från att välja film till att marknadsföra och ta emot publiken (koncept från Film i Västmanland).

Övriga nominerade biografer, Angereds Bio i Göteborg och Röda Kvarn i Helsingborg fick även de ett fint diplom att hänga i sin foajé och såhär skrev Röda Kvarn på sin Facebook-sida i lördags, vilket gladde mig så: ”Dagen efter en prisutdelning. På måndag hittar vi en bra plats i foajén för vår plakett. Ett fint pris är instiftat i Sverige. Härligt att vi biografer uppmärksammas på detta vis. Betyder mycket och en pepp i det fortsatta arbetet!”

Årets jury bestod av en person från vardera av prisets sponsorer: Lena Koppel från Sveriges Filmregissörer, Ewa Cederstam från Föreningen Sveriges Filmfotografer och Gunnel Nelsén från Regionala filmresurscentrums samarbetsråd.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Barnfilm, Biografcentralen, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.