Stöd från Kulturbryggan till framtidens digitala filmdistribution

Biografcentralen har beviljats 100 000 kronor från Kulturbryggan för projektering av ett Digitalt Distributionssystem!

I takt med att alltfler biografer nu visar filmen digitalt kommer också nya system att utvecklas för att även distributionen blir digital. Idag är dock distributionen analog, dvs den digitala filmkopian skickas med företagspaket eller Bussgods från filmlager till biograf och sedan vidare som paket i visningskedjan.

Under hösten har Biografcentralen prövat digital distribution genom vår förmedling av fyra europeiska barnfilmer med lyckat resultat. Närmare 15 biografer har via inloggning till en ftp-server getts åtkomst för att tanka ner dcp-filer till sin lokala hårddisk. Filerna är mellan 80-120 GB och en biograf med bra bredband eller fiber tankar ner en dcp-fil på cirka 3-4 timmar. För de biografer som har en liten lina erbjuds även möjligheten att ladda ned en fil för uppspelning i tvixspelare, då är storleken cirka 8-12 GB.

För utomstående är dock detta pilotprojekt som ett skämt – använda ftp-server år 2012? Såklart finns det bättre, säkrare och smidigare sätt att distribuera stora filer 2012 via nätet. Det är detta vi vill undersöka med stödet från Kulturbryggan.

För oss är ett framtida utbyggt Digitalt Distributionssystem en förutsättning och möjlighet för den smala filmens spridning till fler biografer i Sverige. Jag tror personligen på en lösning där både kommersiella mindre distributörer ges plats tillsammans med alla de oberoende producenter/distributörer som idag väljer bort/inte får en traditionell distributör till deras film.

Detta system kan bli publikens och biografens vattenhål med det coolaste och häftigaste oberoende utbudet som någonsin skådats – europeiska barnfilmer, filmer från Balkanländerna, konstfilm, dokumentärer med mera!

Stödet från Kulturbryggan är på tok för litet för att skapa ett färdigt system utan målet med projektet är förutom att driva på utvecklingen generellt att ta fram ett genomarbetat material som kan utgöra kravspecifikation inför en upphandling. Jag hoppas vi också kan ta fram en ”demo” där vi i kommande möten med branschaktörer kan visa på de möjligheter ett framtida modernt digitalt distributionssystem utgör.

Vi vänder också våra öron och ögon internationellt för att se hur långt andra länder kommit med frågan!

1 kommentar

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Funderingar, Internationellt

One response to “Stöd från Kulturbryggan till framtidens digitala filmdistribution

  1. Adrian

    Vore grymt roligt att ansluta alla bioservrar till ett torrentnätverk, då skulle alla filmer som någon bio hade på sin server vara tillgänglig för stödtankning, samtidigt som filmbolagen hade samtliga filmer uppe för nedladdning. I och med att alla biografer som har fått ned hela eller delar av filmen hjälper till att ”seeda” så blir inte belastningen lika stor för filmbolagen som den blir vid en FTP-tjänst (kan resultera i att det går segt eller att deras servrar går ned helt vid hård beastning, typ premiärfilmer).

    Likaså om filmbolagens servrar skulle gå ned av någon anledning eller om de skulle ta bort en film så får man ändå tillgång till den via de andra biografernas servrar. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.