SFI tar äntligen (åter) ansvaret för utbudet av skolbiofilmer

För 2-3 år sedan upphörde plötsligt SFI med sin ”backlogg-distribution” med skolbiofilmer. Ett högst tveksamt och dumt beslut av dåvarande ledning. Anledningen skylldes vara ohållbar ekonomi, det bar sig inte att ta över titlar från distributörer efter att filmen gått ner från biorepertoaren och distribuera vidare. Beslutet ifrågasattes av många, inte minst upprörda och uppgivna skolbiosamordnare runt om i landet, som nu haft svårt att få tag på filmkopior på önskade skolbiotitlar.

Varför skulle denna verksamhet inte få kosta pengar? Är det inte precis vad SFI uppbär medel från Kulturdepartementet för? Borde inte SFI prioritera verksamhet där man tillgängliggör svensk och utländsk film för barn och unga på biograf? Var inte skolbio längre en prioriterad verksamhet på SFI?

Biografcentralen har sedan vi tillkom i juni förra året också lyft frågan till ansvariga på SFI och ett tag förde vi även diskussioner med några distributörer om att själva ta över titlar för att behålla dem för distribution till skolbiovisningar (och för den skull även till värdefulla filmstudiovisningar).

Nu läser jag äntligen i SFI´s digitala agenda, som blev offentlig i veckan, under rubriken Barn och ungdom att:
”Den strategiska utmaningen är att i samråd med filmbranschen bygga upp en liten men profilerad distribution för att tillgängliggöra digitala filmkopior av barn- och ungdomsfilmer för skolbiovisning”.

Bra, riktigt bra! Åter till ruta 1.

Ett önskemål är nu att detta kan komma igång snarast! Några av de distributörer jag haft kontakt med på senare tid säger sig tröttna på dessa icke-kommersiella visningar som mest tar tid i anspråk och ger små intäkter. De tänker helt enkelt sluta med att behålla sina digitala kopior efter att filmen gått ner från biorepertoaren.

Ett steg vidare till ruta 2 – skulle jag våga mig på att önska digital distribution…?

Läs hela SFI´s digitala agenda här: SFI-DIGITAL AGENDA_2012_10_09

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Funderingar, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.