Film i Glasriket: 4 filmer + 9 visningar + 6 biografer = 0

Tänk dig 4 filmer som ska skickas till 6 olika biografer för 9 visningar och räkna sedan ut fraktkostnader, antal timmar som dessa filmer ska lämnas och hämtas på Bussgods eller Posten. Lägg sedan till miljöpåverkan för frakterna och den ständiga osäkerheten för maskinisten när inte ett paket dyker upp eller när filmen visar sig inte fungera på den levererade hårddisken.

Blunda och tänk dig sedan en läcker ftp-server med säker åtkomst där maskinisten i god tid före visningsdagen loggar in och tankar ner sin filmfil i dcp-format till dator eller extern hårddisk. Några timmar senare kan hen sedan testa filmens kvalitet direkt via sin 2K-projektor på duken.

Inför kommande festivalen Film i Glasriket (premiär imorgon torsdag) visas Biografcentralens 4 BUFF på turné filmer på 6 olika biografer och på 9 visningar. Inför dessa visningar har jag inte skickat en enda hårddisk med Bussgods eller Posten utan har istället fördelat inloggningsuppgifter till vår ftp-server som vi satt upp med hjälp av Head & Tail.

Två av dessa 6 biografer har tankat hem dcp-filer, i storlek upp till 120 GB, för att sedan köpa in var sin extern hårddisk där filen sedan lagts in för vidare leverans till nästa biograf som ska visa filmen. Denna nedtankning är ett pionjärprojekt som vi hoppas kan bidra till nästa naturliga steg i digitaliseringen – en utbyggd digital filmdistribution.

Det är tydligt för mig när jag pratat med dessa biografer, och på andra platser i Sverige att detta kommer rätt i tid, i vissa fall kanske aningen tidigt. Biografernas teknik och bredbands/fiber-åtkomst är just under stark utveckling. Men det är intressant att höra vad vårt pilotprojekt ger för resultat då flera biografer nu mer aktivt letar reda på indragen fiber i sina fastigheter och det är fantastiskt vilket intresse och nyfikenhet det finns! Att tanka hem från ftp-server är vardagsmat för biografer när det kommer till trailers sedan en tid tillbaka, men första reaktionen jag fått nu flera gånger är – Tanka hem en dcp-fil, hur 17 har du tänkt dig det? För de som inte har en kraftigare lina erbjuder jag ännu att tanka ner en lättare fil (cirka 10-12 GB) som kan visas via tvix-spelaren, men det har fungerat förvånansvärt smidigt även för de större filerna.

För kvalitetsfilmen tror jag stenhårt på det här. Likaså för nischade filmfestivaler som genom digital distribution kan nå fler biografer utanför Stockholm och andra större städer.

Framtidens filmdistribution är här. Distributionen till Film i Glasriket blev 4 + 9 + 6 = noll.

 

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Digitalisering, Funderingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.