Vem skapar Utrymmet för barnfilm inom biograf och filmbranschen?

Idag bjöd Biografcentralen in till pressvisning av den svenskfinska barnfilmen Iris i Stockholm. Ingen dök upp.

Det går att hitta dussintals anledningar, riksmötets öppnande, ej bekant organisation som bjöd in, för långt från Gärdet till Hornstull, regnigt, okänd film, icke-kommersiell lansering etc etc. Men anledningarna är inte det intressanta.

Det tydliga, men inte nya, är att barnfilmen har en så oerhört låg status, hos press, finansiärer och beslutsfattare. Och dessvärre tycker jag mig höra att många biografer har gett upp när det gäller att nå ”mellanåldern” i publiken, dvs erbjuda ett alternativ till de amerikanska animerade storfilmerna (dock inte alla biografer bör påpekas!).

Mattias Oscarsson på Sydsvenskan spekulerade på vårt seminarie i att det generellt är bristande kompetens kring barnfilm hos kritikerkåren idag. Tänk om Svenska Filmkritikerförbundet vill ta tag i frågan och vi tillsammans kan arrangera en fortbildning kring frågan!

Finansiärer lyser med sin frånvaro för samproduktioner för barn. Linus Torell, barnfilmskonsulent på SFI, får tillbaka alla miljoner då medfinansieringen misslyckas för de producenter som har bra barnfilmsmanus. Inte konstigt att publiken, och pressen, känner sig obekväm och ovan med en svensk barnfilm.

Beslutsfattare kan nog förstå att det är svårt för svensk och nordisk barnfilm, men enligt mig händer inget. Att producera, distribuera och visa barnfilm som är spelfilm, odubbad (!) och har något att berätta som är på riktigt, är kostsamt och behöver det offentligas stöd. Och kanske inte bara ekonomiskt stöd utan hjälp att utvecklas och stimuleras.

Saker behöver inte vara som det alltid har varit, det ligger i naturen att saker kan påverkas! Utrymmet för barnfilm är idag mycket litet. Vems ansvar är det att det ska öka?

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Funderingar, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.