Stockholm får nytt arthouse-multiplex med stöd av byggkvinna!

Biografen Astoria på Nybrogatan rivs” stod det att läsa i Lars Epsteins fotoreportage i DN igår. I sig kanske inte så dramatiskt som rubriken låter då ”biograf” snarare handlar om lokalen än att en filmverksamhet försvinner. Det har inte visats film på Astoria på flera år och lokalen har istället använts som festlokal. Ännu en singelbiograf i Stockholm som förvandlas till något helt annat och ett, vad jag kan tycka, kulturhistoriskt intressant byggnad och lokal går för alltid i graven.

Jag minns 2008 i Göteborg då GP´s löpsedlar basunerade ut singelbiografernas död och Capitol, i privat drift, fick oväntat och då överraskande stöd från Västra Götalandsregionens Kulturnämnd med dess ordförande Lars Nordström i spetsen. 2008 började jag som filmkonsulent arbeta med stöd och konsultation till regionens 49 kommuner kring biograf- och digitaliseringsfrågan och i samband med detta bjöd Kulturnämnden och Lars in till ett rundabordssamtal med regionala och nationella aktörer. Jag minns särskilt Lars avslutningsreflektion som var i stil med: ”Västra Götaland har i många år satsat 100-tals miljoner på att producera film, men vi har aldrig tänkt på var filmerna ska visas. Vi har inte en enda skrivning i någon kulturplan eller kulturdokument kring biografen som visningsplats för film.”
Lars visade skickligt prov på hedervärd och berättigad egenkritik och visade samtidigt vilja att bli bättre från politiskt håll.

Det blev också klart bättre efter det där rundabordssamtalet. I början på hösten 2008 gjorde jag och Kultursekretariatets handläggare en ”eriksgata” och inbjöd till biografsamtal på fem platser i Västra Götaland med fantastiska möten och inte minst mötte vi en grym tro på framtiden. Redan i januari 2009 prioriterades 1 500 000 kronor av Kulturnämnden till ett helt nytt Biografstöd och 2011 avsattes ytterligare 2 000 000 kronor i samarbete med Regionutvecklingsnämnden till att medfinansiera 2K-projektorer.

Ibland kan det gå snabbt i politiken. Är det dags för Stockholms kommun och/eller län att bjuda in till ett liknande rundabordssamtal?

Efter DN-artikel igår blev det ett spännande loggsamtal på Facebook kring det här med Stockholms (brist på) kvalitetsfilmsbiografer. Jag själv är nyinflyttad Stockholmare men blev med anledning av Kulturhusets outsourcing av Klarabiografen till SF i januari mer insatt i problematiken i Stockholm och jag har också reflekterat utifrån att sett hur det ser ut i andra huvudstäder i Europa. Ta till exempel Holland och Amsterdam (jämförbart invånarmässigt med Stockholm) där det finns 13 fristående arthouse-biografer, i Stockholm kan vi räkna till 2 fristående (Zita och Bio Rio). Är det tillräckligt och är det vad en kulturell huvudstad kan känna sig nöjda och stolta över?

I höstas med anledning av SFI´s översikt om bristen på filmutbudet i mellanstora städer höjdes rösten från TriArt Film om problemet med bristen på dukar i Stockholm. Dukarna räcker helt enkelt inte till då bla digitaliseringen medfört ett större utbud av antal titlar vilket ger svårare att reprisera eller ta upp filmer som har ”mognat till sig” hos publiken vilket inte sällan är fallet för kvalitetsfilmer. För en kommersiell film är premiärhelgen oerhört viktig, för en kvalitetsfilm kan det börja gå riktigt bra först efter några spelveckor. Problemet är att nu är det inte lika självklart att ligga kvar lika länge med en film på en duk då biografföreståndaren ständigt varje vecka erbjuds nya premiärer. Det innebär dessvärre att utrymmet att ”riskimportera” en film kraftigt har minskat då Stockholm är a och o för en kvalitetsfilmsdistributör. I Stockholm bör också påpekas att Bio Rio är en evenemangsbiograf, dvs med ett begränsat utbud av repertoarfilm då deras uppskattade och lovvärda verksamhet innehåller allt från SM i ordvitsar till Konstfilmklubb.

Är det dags att skapa visioner om ett nytt arthouse-multiplex som går utanför gängse ramar och fylls med både film och konst i Stockholm? Är det kommunen och det offentliga som är intresserade av att visionera? Mitt hopp när det gäller Stockholm skulle snarare vara att någon äldre/yngre byggherre/byggkvinna skulle vilja investera sina idogt förtjänade miljoner i att bygga just ett utmanande och spännande arthouse-multiplex i city. Kanske mer inspirerande och roligare för denne investerare och mecenat att bygga en framtida art-house biograf än att bygga en ny galleria eller konferenskomplex i sin fastighet?

Det går bra att kontakta undertecknad för spännande och utmanande samtal under flertalet inspirationsresor ut i Europa och övriga världen – jag lovar att hålla på rubriken!

3 kommentarer

Filed under Allmänt biografer, Digitalisering, Funderingar, Internationellt, Svenska Filminstitutet

3 responses to “Stockholm får nytt arthouse-multiplex med stöd av byggkvinna!

 1. Pingback: Svenska filmbranschen präglas av brist på insikt – Norge bättre! | Jens Lanestrand

 2. Man behöver också en mogen affärsman/kvinna som kan teckna avtal med olika distributörer innan byggandet av en multiplex börjar samt försäkra sig om bra salonger, bra program och fantastiska filmupplevelser – helt popcornfria, kängor-på-säten-fria, m.m.
  Upplevde hela Astoria fiaskot som en stor besvikelse, där man övertog biografer som konkurrerade med varandra (på Söder).

  Skulle man satsa på din arthouse-multiplex skulle den definitivt inte finnas i närheten av Zita eller Rio. Kanske på Kungsholmen, en rik och biograf-fattig stadsdel (Draken anyone?).

  När börjar du byggandet? 🙂

  • Visst behövs det en stort arbete med letter of intent och förankring hos önskade samarbetspartners. Undrar om Astoria-affären fått annorlunda utgång idag när det digitala skiftet är gjort, väldigt sällan en biografägare inte får loss kopior eller titlar idag.
   Jag känner inte till Stockholm jättebra men kollade på vad som stod om Draken, är det hyrförråd numera tro? Det behöver ju skapas ett mini/multiplex om det ska göra någon glad, både som driver och som vill komma och titta. Letandet fortsätter, hör av dig om du har exempel på byggkvinna att kontakta – då är jag på!
   Ping till Helena Lindblads kommentar i DN i fredags: Filmkulturen behöver sina mecenater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.