Kvalitetsfilmens framtid #3 – VOD

På lördag är det debatt och seminarie kring Kvalitetsfilmens framtid under GIFF. När kvalitetsfilm idag debatteras kommer det ofta upp frågor och åsikter om möjligheten att se denna typ av film i andra fönster än på biografen. Kvalitetsfilmsbiografer med repertoarvisning är ju tyvärr något som främst finns i större och mellanstora städer i Sverige. På mindre orter finns i bästa fall en Bio Kontrast eller Filmstudio där enstaka visningar av filmerna erbjuds. Så visst är frågan om VOD viktig för kvalitetsfilmens möjlighet att nå en större publik!

Åsikter kan både handla om att vi som arbetar med kvalitetsfilm borde anstränga oss bättre för att skapa bra och välfyllda VOD-lager för större tillgänglighet på nätet.Visst är det berättigad kritik, det är fortfarande svårt, ibland omöjligt, att hitta en kvalitetsfilm och se den på laglig väg på nätet.

Det finns dock sedan några månader en sprillans ny VOD-tjänst med ett utmärkt urval – www.triart.se. TriArt Film, som även är distributör erbjuder den intresserade både äldre filmer och filmer som hade premiär 2011.

Det går att hitta lite filmer även på de större VOD-tjänsterna men där kommer inte utbudet att bli så mycket bättre då det för de mindre distributörerna kostar mer än vad det smakar att lägga upp sina filmer. Fler distributörer kommer säkert med liknande lösningar som TriArt Film för att säkerställa tillgänglighet av sina filmer även efter biografvisning och som komplement till dvd och uthyrning i butik.

Nuvarande filmavtal som går ut i december 2012 har haft tvingande regler kring det här med biografpremiär som prioritet och där övriga fönster, tv, dvd, vod, har fått vänta ett par månader före publicering. Det nya filmavtalet som skrevs under igår och som börjar gälla 2013 öppnar upp för en lättning av dessa regler där förhoppningsvis vissa smalare filmer, dokumentärer etc, kan öka sina chanser att nå ut till en bredare publik genom snabbare premiär i flera fönster. Det är en positiv utveckling!

Inte sällan kommer också det till uttryck att biografen som visningsfönster är förlegat och att det är onödigt att belasta samhället med kostnader för att bedriva biografer som behöver offentligt stöd för att överleva – skit i det och lägg ut filmerna på VOD direkt istället! Jovars, det går såklart att tycka. Publiken idag går dock på lika mycket film som för tio år sedan och behovet och längtan efter att se film på en biograf verkar lika stor nu som före VOD fanns. Offentliga och öppna möten med kultur kommer enligt mig alltid behövas och finnas ett behov för. Det ena behöver inte utesluta det andra. Kvalitetsfilm idag får och är beroende av stöd från kommun, region och stat via biografer, verksamhetsstöd, lokalstöd, distributionsstöd, importstöd etc. Detta gäller även i framtiden. Framtiden och nutiden skulle dock även kanske må bra av stöd till VOD-tjänster för att tillgängliggöra kvalitetsfilm? Inte vet jag säkert om det behövs men frågan bör ställas!

För t ex dokumentärfilmaren är säkert VOD en dröm genom att möjligheten finns för alla i Sverige och världen att se sin film. Men nästan alla filmare talar sig också lyrisk över möjligheten att på en biograf träffa sin publik och samtala kring temat och berättelsen i filmen.

Fler kvalitetsfilmsbiografer i mellanstora städer och bättre tillgänglighet genom exempelvis VOD eftersöks av flera aktörer. Där bör målet vara – biograf hand i hand med VOD – båda arenorna behöver/kan utvecklas och stärkas!

Klicka dig in på http://www.triart.se och se bland annar Guldbaggebelönade ”The Black Power Mixtape 1967-1975” och ”Apflickorna” som förfest till festivalalalandet i Göteborg som börjar imorgon!

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.