Bjud in till samtal Anna Serner!

Debatten fortsätter kring SFI´s lilla översikt över filmutbudet i mellanstora städer som i förra veckan lyftes i bla SVT´s Kulturnyheterna. Nu har också ett inlägg kommit från distributören TriArt Film. På sin egen och på SVT´s debattsida är inlägget ”Sveriges dåliga filmutbud är ett hot mot demokratin” publicerat, där flera tänkvärda och viktiga analyser och förslag lyfts fram.
TriArt efterfrågar fler analyser och lyfter bl a vikten och behovet av kvalitetsfilmsbiografer i de större städerna för att våga importera och distribuera ”riskfilmer”.

TriArt efterfrågar också, liksom flera deltagare på vår Kvalitetsfilmskonferens där översikten presenterades, en djupare beskrivning och analys av komplementbiografsutbudet och dess påverkan på utbud för invånare, biografer och distributörer. Jag håller såklart med om behovet av detta.
Siffrorna i sig som presenterats i SFI-översikten säger inte så mycket nytt, men det som kan bidra till någon form av utveckling är om statistiken tillsammans med en aktuell omvärldsanalys där publikmönster, biografers och distributörers verkligheter tas med, ger något nytt rent kulturpolitiskt. Det kulturpolitiska innehållet som Kulturdepartementet ansvarar för och som ger uppdrag och pengar till SFI behöver fräschas upp och spetsas till för att vara anpassat till 2010-talet.

TriArt skriver är att det inte går ihop för distributörer med kvalitetsfilmer, trots importstöd med mera. Likaså upplever många kvalitetsfilmsbiografer det oerhört arbetsamt och knackigt att få ekonomin och tiden att gå ihop. Digitaliseringen som på ett sätt vitaliserar stora delar av biografbranschen påverkar inte nämnvärt kvalitetsfilmsbiograferna, mer än tvånget att investera 600 000-900 000 kronor per salong. Digitalt har film visats i flera år på dessa biografer genom bland annat Twix-spelare.

SFI´s VD Anna Serner lovar på sin blogg den 8 november att det till i början på nästa år ska presenteras en förstudie och att samtal kring resultatet då ska ske tillsammans med Kulturdepartementet.
Jag uppmuntrar Anna Serner att redan nu under arbetet med förstudien bjuda in kvalitetsfilmsbranschen till öppet samtal i Bio Mauritz för att få med sig så många infallsvinklar som möjligt från de aktiva inom branschen. Det är en komplex fråga som alla har att vinna på att samarbeta och dela erfarenheter och krocka framåtriktade tankar kring!
Biografcentralen är på tåget och bjuder gärna med röster från biografer med flera, från olika delar av Sverige, och kanske internationellt? Föreläsningen med grundarna till nätverket Cineville i Norrköping förra veckan som vi lät filma, redigeras just nu och läggs upp på vår hemsida inom några dagar. Det finns säkert andra lyckade initiativ från våra Europeiska grannländer om vi vill öppna fönstren rejält…

Länk till TriArt Films hemsida med debattinlägget

Tidigare röster i debatten:

Kulturpanelen i SVT´s Gomorron Sverige (cirka 5 minuter in i inslaget)

Se intervjun med Anna Serner ”Det är ett demokratiskt problem” i Kulturnyheterna här!

Se svaret från Lena Adelsohn-Liljeroth ”Du kan se film på många andra sätt” i Kulturnyheterna här!

3 kommentarer

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Kulturdepartementet, Svenska Filminstitutet

3 responses to “Bjud in till samtal Anna Serner!

 1. Inbjudan kommer absolut komma. Och snart. Jag försöker just nu samla alla intryck, och samla mig själv. Men min tanke är att vi ska ha en sådan framåtsyftande träff. Frågan är om december är för bokad redan?

  • Hej Anna,
   låter bra. December är nog i tightaste laget i de flestas almanackor, kan vara aktuellt om er förstudie redan arbetas med. Annars bättre att vänta in julen med ljus och sång istället för debatt (iallafall för oss som inte är med i Filmavtalsförhandlingarna alltså;).
   Jag har ett förslag om att denna träff skulle kunna ligga under Göteborgs Film Festival, kanske får den plats under er SFI-dag? Fördelen med GIFF är att vi då når fler av icke Stockholmsbaserade biografer. Särskilt under GIFF´s första helg är många på plats. Jag skulle gärna se att huvudfokus för ett sådant seminarie skulle vara just Vad som är SFI´s roll och möjligheter att stödja komplementbiografer, och vilket ansvar finns inom de kulturpolitiska målen för det alternativa utbudet. Jag skulle gärna se att biografföreståndarna från verklighetens komplementbiografer skulle få en chans att lyfta sina tankar och förslag, jämte distributörerna (som redan har, och som på ett sätt kan ha lättare att formulera sig). Var i den svenska kulturpolitiken finns kvalitetsfilmen och de biografer som gör det möjligt för filmskapare och publik att kunna visa och se icke-engelskspråkig film, independentfilm, dokumentärfilm, kortfilm etc?
   I Storbritannien har de fristående arthouse-aktörerna nyligen formulerat sin egen verksamhet och behov i ett manifest som kan läsas här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.