Biografcentralens tillkomst och tankar kring styrelse!

Som en nystartad förening var vi i behov av en styrelse som var villiga att bidra för att vår verksamhet skulle toppa både våra egna och andras förväntningar. Hur funderade vi kring valet av ledamöter och hur har resan sett ut? Först en kort resumé över Biografcentralens tillkomst:)!

Föreningens grundare var Wanda Bendjelloul och Kristin Engstedt som båda arbetat som biografföreståndare på Zita i Stockholm. När de slutade på Zita fick de i dialog med SFI ett uppdrag att kartlägga nuläge och analysera eventuella önskemål om ett nytt nationellt nätverk för kvalitetsfilmsbiografer i Sverige. Under hösten 2010 kontaktade Wanda och Kristin både biografer, befintliga nationella nätverk och distributörer genom intervjuer och enkäter (totalt 34 stycken). De träffade och intervjuade också några internationella kvalitetsfilmsnätverk, bl a i Tyskland, Storbrittanien och Holland.

Resultatet presenterades i en 17-sidig rapport plus enkät (nedladdningsbar längst ner på sidan) med slutsatsen att en majoritet av de tillfrågade var intresserade av att ett nytt nationellt nätverk för kvalitetsfilm bildades. Föreningen Biografcentralen bildades och man sökte finansiering från SFI´s stöd för visningsorganisationer och beviljades 700 000 kronor för 2011.

Vi var från början eniga om att vi önskade en sammansättning i styrelsen som inte bara bestod av personer från biograf- och filmbranschen utan vårt mål var att komplettera våra egna erfarenheter med kompetens från andra branscher. Den som var klar som ordförande i styrelsen var Wanda som en av grundarna. Kristin arbetade sedan nyår på SFI och var sedan dess helt bortkopplad från föreningen. Vi tog i tidigt skede kontakt med två personer som vi blivit rekommenderade som arbetade i näringslivet och presenterade idén med föreningen. Vi hade givande och bra diskussioner före de tackade ja, inte minst kring ansvarsfördelning, med både Kim Forss (ekonom och utredare/utvärderare) och Soudy Fatemi-Petersson (arbetar med intern styrning och ledningsfrågor på Trafikverket). Vi önskade förutom kompetens från näringslivet såklart olika personer/erfarenheter från filmbranschen och tillfrågade Emma Gray Munthe filmjournalist och bloggare samt  Peter Schildt regissören till bl a ”Tusen gånger starkare”, som efter spännande samtal fram och tillbaka valde att gå med i styrelsen.

Vår styrelse har endast träffats en gång ännu men vi känner att vi har den breda kompetens som kan ge både föreningen och mig som verksamhetsledare energi och bra övergripande råd och tips. Jag tror stenhårt på att vi inom biograf- och kulturbranschen behöver bli bättre på att bjuda in personer utanför vår ibland slutna krets för att få injektioner och helt nya vinklar på våra verksamheter. Helt ovetenskapligt skulle jag tro att de kulturformer (läs exvis opera) och institutioner som tex har stora offentliga stöd (läs exvis Kungliga Operan i Stockholm) inte bara har kulturnissar i sin styrelse. Styrelsen är ju också ett ansikte utåt som kan vara en legitim anledning att ge stöd eller inte. Spana in antalet direktörer i den här listan…: Kungliga Operans styrelse.

För en biograf tror jag på vinsten att inför nästa valberedningsomgång sätta sig ner och fundera om det finns någon kompetens som saknas och som kanske finns utanför den egna vän/kulturkretsen. Tänk utanför den svarta boxen och salongen och bjud in personligheter från andra branscher, som såklart ska ha ett genuint intresse för kvalitetsfilmen och för biografens plats på din ort.

Jag kände personligen efter vårt första styrelsemöte ett slags lugn att styrelsen kommer att hjälpa mig med exempelvis finansieringsfrågan, som ligger högt upp på dagordningen kommande år. Jag kände att styrelsen var intresserade och positiva till att bidra för Biografcentralens vision, både med att bidra till att utveckla vår vision och sedan att arbeta med verksamhet som kan förverkliga den. Och inte minst så var det flera helt oväntade frågor och förslag som kom upp på mötet, oväntade för att samtalet och mixen i styrelsen inte var enfald utan strålade av mångfald – det gillade jag! Det sporrar mig när jag skapar Biografcentralens nya (och oväntade) verksamheter framöver!

Biografcentralens styrelse 2011-2012:
Wanda Bendjelloul – journalist med ett förflutet som föreståndare för kvalitetsfilmsbiografen Zita i Stockholm
Soudy Fatemi-Petersson – arbetar på Trafikverket med intern styrning och ledningsstöd
Emma Gray Munthe – frilansande filmjournalist, skriver för bland andra Aftonbladet.
Kim Forss – Ekonomie Doktor och arbetar i sitt eget företag Andante – tools for thinking
Peter Schildt – skådespelare och regissör

Här kan du ladda ner rapporten som nämns ovan Kartläggning med enkät 2010

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer, Biografcentralen, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.