Digitalisering 2K – regionala stödpengar!

Västra Götaland var först ut med att medfinansiera 2K-projektorer till sina biografer och nu viskas det om fler län/regioner som följer efter! Positivt såklart då det även med en mindre summa pengar från region/landsting ger en legitimitet för biografer att söka andra externa offentliga och privata stöd.

I Värmland arbetar man just nu fram ett förslag om stöd till sex biografer med 100 000 kronor var (beslut ev redan under september) och på Gotland finns sedan länge en vilja att under tre år avsätta 100 000 kronor per år till landsbygdsbiografer.

I Västra Götaland valde man att dela ut stödet till kommuner som själva motpresterade minst samma belopp. Under 2011 avsätts 2 000 000 kronor och vid första ansökningsomgången i juni fördelas stöd på 50 000 kronor upp till 150 000 kronor till 15 kommuner.
Värt att notera är att det är både Kulturnämnden och Regionala Utvecklingsnämnden som prioriterar biografen som en kulturellt viktig mötesplats. En bidragande orsak till stödets genomförande är att kommunala företrädare, både tjänstemän och politiker, har lyft frågan till VG-regionen i arbetet med Kultursamverkansplanen och i andra sammanhang.

Fler län och regioner bör ta vid dessa exempel och åtminstone initiera en diskussion kring regional medfinansiering. Det är nu dessa samtal måste starta för att hinna processas inför budget 2012. Att vänta för länge riskerar att bli kostsammare och fattigare biografklimat!

Läs gärna VG-region handlingar KN 9 juni (ärende 6) och VG-region protokoll KN 9 juni (§ 51)

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt biografer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.