Distribution – en skrämmande historia…

Var igår på träff med Sveriges Biografägareförbund och fick bland trailers och distributörspresentationer även lyssna på en dragning över ett nytt system för frakter (webfira) av en representant från Svenska Filmdistributörers Förening. Jag hänfördes av den enorma brist på information, samordning och transparens mellan systembyggaren och biografernas verklighet. Erkänner att det  stundtals kändes både pinsamt och skrämmande då frågor kring handhavande och användarvänlighet togs upp som jag förstod är samma önskemål som stötts och blötts i många år (decennium?).

Frågorna från biografägarna handlade om filmronder, vem bär ansvar vid problem, kommunikation, ordrar som makuleras, önskan om information kring fraktsedelsnummer, frakter med Bussgods etc. Stundtals frän kritik från biografägarna lät ibland som om det kom som en en överraskning för distributörsrepresentanten vilket blir riktigt pinsamt.

För mig som kommer utifrån blir det tydligt att det saknas ytor och skärningspunkter där biografägare ute i verkligheten ges möjlighet att framföra kritik och att när kritik tidigare framförts inte har åtgärdats. Svaren från scenen igår var en blandning av Nej, det kan inte systemet göra till, Bra frågor, det tar vi med till nästa tisdags beslutsmöte. Systembyggaren var också öppen (!) med att det är bra att på denna träff med biografägare (ca 50 stycken) få lufta systemet och få feedback. Hur tas feedback emot från Sveriges övriga hundratals biografägare?

Vilka forum finns för en biografägare att dela med sig av sin kunskap och sina förslag? Och varför görs det inte något åt kända problem? Vem leder diskussionen med framtida digital distribution (ladda ner istället för att skicka runt hårddiskar)?

Med tanke på gårdagens presentation och antingen 10 år gamla eller helt o-existerande hemsidor skulle branchen må gott av nya aktörer och nya sammanslutningar…

2 kommentarer

Filed under Allmänt biografer

2 responses to “Distribution – en skrämmande historia…

  1. Janne

    Jag håller med dig Jens till 100%. Vi som så att säga sitter sist i kedjan (biograferna) får ofta ingen information alls om filmleveranser och det skapar som du förstår kraftig irritation. Webfira skulle förenkla och förkorta hanteringen av filmfrakter jämfört med det gamla systemet, som inte heller det fungerade tillfredställande. Tyvärr så är det en (1) person som sitter med fraktsystemet, (samma person som satt med det gamla systemet kanske ska tilläggas..), och det räcker helt enkelt inte till. Jag tycker det är anmärkningsvärt att distributionen inte görs digitalt till de biografer som faktiskt klarar av tekniken, det skulle verkligen underlätta en hel del.

    • Hej Janne,
      Visst hoppas vi på digital distribution för att förenkla livet och minska på antalet gråa hår hos biografföreståndare och maskinister. Det dyker ju upp de mest häpnadsväckande historier då och då när det har körts åtskilliga tiotals mil för att komma åt en filmkopia till en visning. Det man som biografägare kan tänka på är att förbereda för en inkoppling av fiber till sin biograf. Med större bandbredd är man förberedd när väl skiftet kommer. Fiber ligger i de flesta gator och kan i bästa fall grävas in av kommunen när de ändå håller på med något annat utanför biografen:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.